Народното събрание няма да има заседание днес, тъй като депутатите не събраха нужния кворум от 121 души. Въпреки че присъстват в зала, повечето парламентарни групи не се регистрираха. Присъствието си при регистрацията отбелязаха само народните представители от ПП-ДБ и БСП.

Игрите с кворума започнаха още през вчерашния ден, когато трябваше да се извърши повторно гласуване на вота на недоверие към правителството. Именно с тази точка трябваше  да започне и днешното заседание. Тази сутрин бяха направени два опита за събиране на кворум. При единия се регистрираха 78 народни представители, а при другия – 79. 

Вчера ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в първото гласуване на предложението. Вота на недоверие подкрепиха 66 народни представители, а 61 бяха "против". Според правилника на Народното събрание проектът на решение за гласуване на вот на недоверие на правителството се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Георги Свиленски от "БСП за България" поиска прегласуване на предложението и почивка, в която народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС да се върнат в залата. Представителите на двете парламентарни групи напуснаха, след като парламентът отхвърли законопроекта за отмяна на дерогацията на "Лукойл".

След възобновяване на заседанието при два опита парламентът не успя да събере кворум, за да прегласува предложението за вот на недоверие.  

Програмата на Народното събрание, публикувана на сайта на институцията, предвижда заседанието днес да започне с блицконтрол. В него, според парламентарния правилник, следва да участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. Втора точка е второто четене на промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. От 11:00 часа е предвиден редовен парламентарен контрол.   

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм