Депутатите не успяха да завършат процедурата по гласуване на вота на недоверие към кабинета Денков-Габриел поради липса на кворум. Още преди първото гласуване парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарна зала и не взеха участие в процедурата, а вотът получи  67 гласа „за” от трите опозиционни партии – БСП, Възраждане и Има такъв народ. Против гласуваха само 61 народни представители от ПП-ДБ.

Независимо че гласовете „за” се оказаха повече, кабинетът оцеля, тъй като не беше достигнато необходимото мнозинство от 121 гласа. По искане на левицата бе започната процедура по прегласуване. Тя обаче така и не завърши заради игри с кворума и отказа на всички партии освен ПП-ДБ да се регистрират. Очаква се вотът на недоверие да бъде подложен на гласуване отново в утрешния ден. 

След възобновяване на заседанието Свиленски коментира, че колегите му от ГЕРБ-СДС и ДПС не са се върнали, затова предложи да прекратят заседанието и да продължат утре с прегласуването на вота. Иван Ченчев поиска проверка на кворума. От „Има такъв народ“ предложиха сега парламентът да разгледа промени в Закона за закрила на детето и да удължат работното време до приемането му.  

Председателят на Народното събрание Росен Желязков коментира, че на ръба на правилника е направил „бон тон“ към БСП и е дал тактическа почивка в режим на поискано прегласуване. Той обясни, че според правилника веднага при оспорено гласуване се допуска ново гласуване. Вие не оспорихте резултата, а поискахте прегласуване и тактическа почивка, в момента сме в процедура и правите ново процедурно искане, посочи Желязков.

В пленарната зала беше направена проверка на кворума чрез компютъризираната система. Регистрирани са 64 народни представители, обяви след това Желязков. Така като гледам вносителите на искането на вота на недоверие не са в залата, не искат да участват, т.е. със своето неучастие, те не искат недоверие, коментира той и обяви след десет минути нова проверка на кворума. В крайна сметка депутатите не събраха кворум и заседанието беше прекратено.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм