Народното събрание обсъди втория вот на недоверие към правителството, внесен от БСП, ИТН и "Възраждане". Основният мотив е провал на кабинета в политиките за гарантиране на националната сигурност и отбраната на страната.

От опозицията отправиха критики към договорите за превъоръжаване на армията, даренията на боеприпаси и бойна техника за Украйна, липсата на достатъчно състав в армията и условията на труд на военните, както и цялостната политика на кабинета.

Според управляващите вотът на недоверие не отразява обективното състояние и свършеното от кабинета и трябва да бъде отхвърлен, а премиерът Николай Денков коментира, че опозицията използва лъжи, тъй като няма аргументи.

Опозицията отправи критики и по отношение на липсата на достатъчен състав на българската армия. В отговор военния министър Тодор Тагарев коментира, че причина за големия отлив на желаещи да станат част от армията се дължи на спекулациите на политическите сили.

От "Има такъв народ" заявиха, че ще подкрепят всеки едни вот на недоверие към този кабинет, защото националната сигурност зависи от това правителството да функционира добре.

Един от мотивите за вота на недоверие са и даренията на ракети и БТР-и за Украйна, което според опозицията е доброволно разоръжаване. От ПП-ДБ уточни, че дарените зенитно-управляеми ракети са само 5-6% от наличните в страната, а въпросните БТР идват от жандармерията и никога не са били част от състава на армията.

Премиерът Николай Денков допълни, че очевидно истината няма никакво значение в дебатите по вота.

Голяма част от изказванията бяха направени само за да се снимат клипчета и после да се качват в социалните мрежи, смята той. По думите му истината е съвсем различна. По отношение на армията в момента се правят много сериозни усилия, защото всички виждаме, че има рискове и те трябва да бъдат адресирани по съответния начин, добави Николай Денков.

Гласуването по вота на недоверие ще се проведе в утрешното пленарно заседание в 13.55 часа. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм