Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посъветва финансовия министър Асен Василев бързо да преправи бюджета за следващата година преди първото четене в пленарна зала. Пред журналисти Борисов уточни, че нямат да подкрепят бюджета в сегашния му вид. По думите му правителството не може да падне заради бюджета, от ГЕРБ-СДС няма да подкрепят и внесения вот на недоверие в сектор „Отбрана“.

Борисов уточни, че общините трябва да получат повече пари, като добави, че не става дума само за тези с кметове на ГЕРБ.

"Не може да има изненади при гласуването на вота на недоверие, защото този вот е свързан със сферата на отбраната, където в последните 10 години сме направили толкова много за превъоръжаването на българската армия, така че е абсолютно безсмислен", каза той.

Борисов отправи и критики към партньорите в управлението заради гласуванията за отказа за бърза забрана за внос на руски петрол. По думите му при гласуването за отпадане от дерогацията ще се види има ли нова сглобка от прокремълски партии.

"ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП изведнъж си късат ризите, че чак до март трябва да стои дерогацията. Дълговата криза е факт вече. Трябва да имаме бюджет, който да пази от дълговата спирала. Ние ще подкрепяме само неща, които смятаме за правилни", подчерта още Борисов.

Бойко Борисов коментира и ситуацията в Столичния общински съвет. Той заяви, че от ПП-ДБ ще платят цената горчиво, ако направят коалиция в София с БСП и „Възраждане“.

Борисов допълни, че в телефонен разговор Кирил Петков е заявил, че ако Васил Терзиев не бъде избран за кмет на София, то тогава правителството ще падне. Той бе категоричен, че няма да подкрепят Борисов Бонев за председател на Столичния общински съвет.

"В последните седмици видяхме новата алтернатива на ПП-ДБ - "Възраждане" и БСП. Искам да напомня на Петков, че беше петък и той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев, ще падне правителството, тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана. Аз казах "гласувайте за кандидата на правителството". Уж прокремълски и пропутински, а с тези партии преговарят за мнозинство.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм