"Винаги, когато има избори, било то местни или други национални, това води до някакво пренареждане на електоралните нагласи в страната. И сега виждаме, че се засилиха напреженията, които са постоянни, на практика от първия ден на съставяне на това правителство". Това коментира политологът Милен Любенов в "Кой говори?" по Дарик радио.

Той е на мнение, че в рамките на следващите месеци това напрежение ще продължи до ротацията, когато ще има някаква преконфигурация в управленската формула в рамките на Министерския съвет. Според него е видно, че в това правителство има определени дисбаланси.

"Наистина имахме очаквания тези местни избори да преначертаят политическото поведение на основните играчи, защото това е едно ново раздаване на картите", каза от своя страна социологът от агенция "Маркет линкс" Добромир Живков.

"Лично аз, наблюдавайки през годините поведението особено на ГЕРБ и г-н Борисов, а също така и на ДПС и Делян Пеевски, аз очаквах, че при сценарий, в който сме понастоящем, а именно задържане на основната част от властта в общините на България от страна наГЕРБ, това ще изостри този дисбаланс. От друга страна, все пак има пробив на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" в общините, но неизпълнение на някакви предварителни очаквания", допълни той.

Добромир Живков е на мнение, че ГЕРБ определено иска пренареждане на нещата. Всички, които са на втора линия в ГЕРБ, също искат ГЕРБ да върне поне в някаква степен властовите си позиции, посочи той.

Запитан дали на Бойко Борисов му стиска да "разглоби сглобката", Милен Любенов коментира, че основната спирачка пред лидера на ГЕРБ и партията да вземат такова решение са опасенията от нови санкции в списъка "Магнитски".

"Виждаме, че ПП-ДБ периодично отварят тази тема. Очевидно е, че "Магнитски" като цяло влияе на вътрешния политически процес. Политици, които иначе биха действали по различен начин, са склонни да правят нещо различно, което понякога може да не бъде в интерес на собствените им партии", заяви политологът.

"И ГЕРБ, и ДПС трябва да изчистят своя облик. Навсякъде в нормалния свят, когато един политик е дискредитиран публично, знаем какво следва - изход от политиката. При Пеевски вместо да има изход, някак си го издигат кадрово. Има много парадокси, допълни Любенов.

По същата тема Добромир Живков отбеляза: "Прилича на коалиция, движи се като коалиция, работи като коалиция - може би е коалиция".

"Все пак мисля, че колкото и да наблюдаваме и анализираме този реален катарзис, който се случи на много от позициите, особено по важните неща. - всички тези неща изведнъж в този парламент много лесно се случиха на ГЕРБ и ДПС. Те показаха съвсем различно политическо поведение, съвсем различна аргументация от тази през есента. Промените все още не са приети докрай, но понастоящем изглеждат поне на базисно ниво договорени", коментира социологът.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм