"Тези избори ще останат в историята със скандала с машинното гласуване, практически часове преди първия тур", заяви Ива Лазарова в предаването "Кой Говори" по Дарик радио.

Ива Лазарова   /Личен архив

"Местните избори са сред оспорваните в страната, те са нужни на партиите да „сверят часовниците си", коментира тя.

Основни изводи

Ива Лазарова подчерта, че това бяха изборите, на които се отчете рекорден брой недействителни бюлетини. "Много хора не успяха да подадат правилно своята бюлетина", коментира тя, изтъквайки сериозни проблеми в изборния процес.

Действията на изборна администрация

"ЦИК имаше достатъчно време за подготовка, но се вижда, че те се включиха в политическото говорене относно технологията хартия или машина." Лазарова изрази загрижеността си от недостатъчната отговорност на администрацията и коментира проблемите, които възникнаха.

"ЦИК заложи на сигурно, като сподели отговорността с ВАС. Съдът изми срама от прибързаното действие като защити комисията", допълни тя.

Ниска избирателна активност

"За съжаление, избирателната активност е ниска и по-ниска от предишните," отбелязва тя. По нейно мнение недоверието на избирателите към изборния процес се дължи на постоянните промени в правилата и неясната информация.

"Една от хипотезите е, че е трудно за избирателите да гласуват заради постоянните промени в правилата, което води до недоверие."

Недействителни гласове

"Много са причините", посочи Лазарова.

"Липса на информационна кампания, ние гледахме едни анимирани човечета, дали някои от тях показва как изглежда тази бюлетина. За хората беше трудно да гласуват", заключи тя.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм