Вероятно най-различни фактори не искат да има кабинет. Според мен им се помага и от страна, най-вече, на колегите от ПП. Защото скандалът, който се разрази врече, идва най-вече от ПП. Всички страни в този спор – и Кирил Петков и Асен Василев от една страна, и Радостин Василев, са депутати от ПП. Става въпрос за Националния съвет на ПП, на който се говорят скандални неща. Това заяви пред NOVA депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков в отговор на въпроса кой не иска да има кабинет, цитиран от БГНЕС.

Йорданова: Правят се опити за изместване на фокуса от реалните проблеми

„Този запис звучи като абсолютно автентично заседание на този орган и никой не е отрекъл неговата автентичност. Кой и в каква позиция е ходил да преговаря и с кое посолство? Ние нито сме направили правителство, нито има мандат за това. Има необходимост от много ясно обяснение какво се случва”, категоричен е Биков, коментирайки изтеклите записи от заседанието на Националния съвет на ПП.

Захариева: Втрещена съм от записите, но очаквам ГЕРБ да не реагира емоционално на тях

По думите му в групата на ГЕРБ има различни мнения по въпроса, но „ние обсъждаме тези неща на няколко заседания през последната седмица”. „Ако изтече запис от тях, ще видите, че разговорът е далеч по различен от това, което чухме. Твърдях, че трябва да има непартийно правителство. Твърдя, че е невъзможно в момента да има еднопартиен кабинет на ПП при това положение. Няма да искаме никакви министерски кресла. Твърдя, че трябва да бъдат излъчени хора, които са отдалечени от партийните ръководства”.

И допълни: "ПП трябва да преосмислят кабинета си. Половината ни депутати са били министри. Ако си мислите, че детската им мечта е да са министри и то в момент, в който трябва да се стабилизират публичните финанси - грешите. Никой няма ищах за това. ПП трябва да преосмисли кабинета си и да не предлага партийни фигури за министри. Ние имаме хора за три правителства да предложим. Но се съобразяваме със ситуацията".

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм