Служител на Световната здравна организация, цитиран от Ройтерс, заяви във вторник, че в Газа предстои "катастрофа за общественото здраве" на фона на пренаселеността, масовото разселване и разрушаването на водната и санитарната инфраструктура. На същия брифинг за пресата говорител на Агенцията на ООН за децата предупреди за риска от смърт на стотици бебета поради обезводняване, тъй като са налични само 5% от нормалните запаси от вода.

Най-малко 8525 палестинци, включително 3542 деца, са загинали при израелските удари в Газа от 7 октомври насам, твърди управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа. Говорителят на здравното министерство Ашраф ал-Кудра заяви, че 130 души медицински персонал са били убити и че 15 болници и 32 здравни центъра вече не работят.

Израелските военни увеличиха броя на заложниците, които според тях са потвърдени като държани в Газа от Хамас, на 240. На брифинг във вторник говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари заяви:

"До момента семействата на 240 заложници са получили уведомление. Както вече обясних, някои от хората не са граждани на Израел, така че идентификацията е по-сложна. Това отнема време."

Хагари също така твърди, че от Израел са прихванали ракета откъм Червено море. Той заяви:

"Ракета земя-повърхност, която беше изстреляна към територията на държавата Израел от района на Червено море, беше успешно прихваната от системата за далечна отбрана "Стрела".

ЦАХАЛ съобщи, че е задействала самолети "и е прехванала враждебни цели, летящи в района".

"Тези безпилотни самолети принадлежат на държавата Йемен", каза пред АФП Абделазиз бин Хабтур, министър-председател на правителството на хутите.

Във вторник израелските войски разрушиха семейната къща на Салех ал-Арури, командир на силите на "Хамас" в изгнание в окупирания Западен бряг. Арури, ветеран от "Хамас", който е прекарал 17 години в израелски затвори, е заместник на лидера на "Хамас" Исмаил Хания и е сред групата лидери, посочени от израелски служители. Къщата му, която според местни жители не е била обитавана, е била взривена в ранните часове на деня.

ЦАХАЛ твърди, че при последната си атака в Газа е нанесъл удари и по 300 обекта. Говорителят Джонатан Конрикус заяви, че израелските военни "нанасят удари във всички части на Ивицата Газа". От Израел са казали на хората в Газа да бягат на юг от река Газа.

Бригадите "Ал Касам", въоръженото крило на "Хамас", заявиха, че са изстреляли противотанкови ракети по израелските сили рано във вторник, като добавиха, че войските "нахлуват в южната част на Газа". От "Хамас: съобщиха, че също така са атакували с ракети два израелски танка и булдозери в северозападната част на Газа.

Майката на Ори Мегидиш, войника, когото ЦАХАЛ спаси в понеделник, след като бе отвлечен от "Хамас" в Газа, каза: "Молим се за завръщането на останалите заложници".

Висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел изрази ужаса си от убийството на Шани Лук, което той определи като "клане", и повтори призива на ЕС към Хамас да освободи всички заложници, държани в Газа.

Лидерът на британската опозиция Киър Стармър изложи причините, поради които се противопоставя на призивите за прекратяване на огъня, като предупреди, че "това би оставило на "Хамас" инфраструктурата и възможностите да извърши атаката, на която станахме свидетели на 7 октомври", и настоя вместо това да има "пауза в боевете с ясни и конкретни хуманитарни цели".

Престолонаследникът на Кувейт шейх Мешал ал-Ахмад ал-Сабах добави във вторник, че страната му осъжда израелската "агресия" в Газа и призовава за прекратяване на огъня. Той поиска отваряне на пропускателните пунктове, за да може хуманитарната помощ да влезе в Газа, и осъди разселването на хора в Газа.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм