„Не виждам особена мотивация в партиите да ходят на предсрочни избори – не е невъзможно управляващата коалицията да си крета от раздор на раздор, защото отново сме в хипотезата на липсващата алтернатива“. Това коментира в ефира на Дарик политологът Страхил Делийски.

Според него са видни разломите в управляващото мнозинство, но причина за тях е и характерът на самата коалиция – която по думите му не е коалиция от партии, а коалиция от проекти.

Крайно време беше „Продължаваме промяната“ да стане партия, но докато стане партия ще бъде все още проект. ПП така и влезе в политиката, посочи политологът.

„Не знам на какво равнище е тяхната организационна готовност – вероятно са правили някакви структури, нямаме вътрешна информация. Ако тепърва ще тръгват да правят структури, не виждам много оптимистично бъдещето на тази организация“, добави той.

Политологът напомни, че характерът на коалицията е от конюнктурно ситуационен тип, защото е било важно да има правителство след цикъла избори миналата година. „Те обаче не успяха да излязат отвъд тази мотивация“, каза той.

Страхил Делийски добави, че не може да се кажи, че „Има такъв народ“ са партия. „Демократична партия“ според него са коалиция от полупартии и полудвижения, а БСП е проектът на Нинова от доста време, който е „приключил партийния си смисъл“.

Затова и според него във властта в момента няма класически партии. „Обикновено под класическа партия разбираме организация, която има програма, базирана на ценности и идеология, които трябва да реализират интересите на определена група от населението“, обясни политологът.

„Дайте да спрем корупцията!“ не може да бъде кауза на партия, това не е програма. Това е добро пожелание, каза Страхил Делийски.

По думите му проектните партии нямат социална база, а има някакви лидери, които не знаем откъде получават съвети.

„Изведнъж се чудим защо Слави Трифонов направи това. Има ли някакъв механизъм, през който избирателите да му потърсят сметка. В една нормална партия има, но в този тип проекти няма“, обясни политологът.

Според него големият проблем не е, че управляващите нямат опит, а че сякаш не искат да се учат.

„Не е невъзможно тази коалиция да си крета ситуационно от раздор на раздор – първо по силата на това, че вътре все още различните проекти ми се струва, че не виждат шансове да повишат електоралния си резултат", каза Делийски.

По думите му вместо тази ситуационна коалиция да се превърне в управленски субект с позитивна стратегическа цел, тя се превръща в рамка, в която "някакви хора се надцакват и си разказват политическата си несъстоятелност".

Зад огромна част от конфликтите вътре не стои никаква политическа идея, а стоят интереси на определени групи. И ние с резон се питаме кой стои зад Трифонов, Петков, Гюров или Каримански, каза Страхил Делийски.

Това не са политически въпроси, но когато ни управляват проекти, това са може би резонните въпроси, заключи той.

Чуйте целия разговор със Страхил Делийски в предаването "РеАктивно".