Парламентът задължи служебния кабинет до седем дни да внесе в Народното събрание всички законопроекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Проекторешението бе прието със 173 гласа „за“, 27 „против“ и 17 „въздържали се“.

То задължава и вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов до две седмици да внесе в парламента обхватен анализ на риска по Плана при прогнозни данни до 31 декември 2022 г., осъществен по метода на самооценка.

Радев към ГЕРБ-СДС: България е в тежка криза, към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда

Очаквано, проекторешението стана повод за престрелки между бившите управляващи „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ по отношение на заложеното в Плана за възстановяване и устойчивост.

Забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост породи спорове и обвинения в Народното събрание. Цончо Ганев от „Възраждане“ се определи проекторешението като безмислено и отбеляза, че предишното правителство е забавило Плана за възстановяване и устойчивост.

Делян Добрев от ГЕРБ също обвини предишното правителство, че е забавило Плана.

Няма нагласа сред парламентарните групи за президентска република

„Постскриптум“ се казва фирмата, която се занимава с изграждане на фотоволтаици с батерии, частната фирма, която участва официално в работната група на правителството на нулево толерантните към корупцията и заложи батерии с фотоволтаици и за това има писмени доказателства – има имейли от тази работна група и се вижда кой ги е заложил". Това каза от парламентарната трибуна Делян Добрев от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

„Това е да пуснеш вълка в кошарата, да може да прибере 1–2 милиарда от Плана“, заяви Добрев и допълни, че се надява вицепремиерът Атанас Пеканов или някой от неговия екип да слуша в момента, защото в крайна сметка тези батерии са заложени в плана и по думите му, като количество са 100 километра с ТИР-ове с контейнери с батерии.

Над 16 млрд. лв. ще се влеят в българската икономика през следващите шест години

„От София до Пловдив ще уредим ТИР-ове с контейнери – това са батериите, които ние ще купим. Физически тези батерии не могат да се накамарят. Този проект ще ви се провали, защото физическото място в пост станциите на ЕСО е едва за една шеста от тези батерии. Ами другите? Ами съседни терени на тези пост станции трябва да минат през процедури за отчуждаване или през процедури по закупуване сменяне, на общ устройствен план, сменяне на предназначение приемане на ПУП и т.н., т.е. тези батерии и да ги купим, няма къде да ги сложим“, подчерта Добрев.

Депутатите разделиха Комисията по конституционни и правни въпроси на две

Съпартиецът му Жечо Станков също се обърна към „Продължаваме промяната".

След два часа и половина спорове по Плана за възстановяване и устойчивост в крайна сметка решението беше подкрепено със 173 гласа на депутати от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС, БСП, „Демократична България“ и „Български възход“.

Ще има ли правителство? Партиите коментират преди старта на консултациите при Радев

Той заяви, че разбира, че целта е батериите да бъдат купени и някой да вземе комисионна от тази работа, но поне да можем да ги ползваме.

Добрев се обърна от парламентарната трибуна към Пеканов и призова: „Намалете с колкото можете парите за тези батерии. Те по принцип не ни трябват, те ще навредят на нашата енергетика, няма да помогнат. Не може да ги изключите съвсем, направете ги 2 или 3 хиляди мегаватчаса. Направете грантова схема – дайте 50% грант за закупуване на батерии, за да може частния сектор да инвестира още 50% и този проект да се реализира по някакъв начин.“

Денков: Ако „Възраждане“ искат да блокират процеса на ПВУ, нека да го кажат ясно

В днешното си заседание депутатите гласуваха още разделянето на Комисията по конституционни и правни въпроси на две.

По предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова бе решено да се направят промени в Правилника за организация на дейността на Народното събрание, с които се обособяват две постоянни комисии - Комисия по конституционни въпроси и Комисия по правни въпроси.

Депутатите ще гласуват правилника и сформирането на комисии в НС

Според Атанасова чрез Комисията по конституционни въпроси ще могат да се обсъдят всички възможни промени в Конституцията, ако Народното събрание реши да прави такива, както и да се разглеждат въпросите, свързани с отнемане на депутатски имунитет или концепцията за развитие на правосъдната реформа.

Вече над два часа депутатите дебатират по проекторешение, с което да се задължи служебният кабинет до седем дни да внесе в Народното събрание всички законопроекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Очаквано, проекторешението стана повод за престрелки между бившите управляващи „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ заради забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост и заложените в него политики.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм