Близо 16 млрд. лева може да получи България от европейските програми за новия програмен период, обяви вицепремиерът по усвояване на европейските средства Атанас Пеканов. Седем програми вече са одобрени. Пeканов и министри представиха свършеното до момента.

Атанас Пеканов определи случващото се в парламента като притеснително. А иначе страната ни продължава да работи и да се движи в унисон с европейските си процеси и задължения, обясни Пеканов.

Пеканов: Трябва до бъдем архитекти на общите европейски икономически политики

"В рамките на последните два месеца бяха одобрени европейските средства по седем от оперативните програми – 14 млрд. лв., които ще се влеят в българската икономика в следващите шест години по новия програмен период. Отделно националното съфинансиране е над 2 млрд. лв., като общо средствата стават над 16 млрд. лв.", съобщи Пеканов.

По думите му оперативните програми имат ясна цел – да помагат за сближаването на регионите в ЕС.

"Въпреки евроскептичните гласове, които напоследък се надигат, ето това е реален ресурс, който ще подпомогне състоянието на страната", коментира Пеканов. "Този ресурс е изключително важен за българската икономика, за малките и средните предприятия, ключовата инфраструктура, и ще адресира важни проблеми пред страната ни", добави вицепремиерът.

Пеканов: До седмици очакваме и следващия транш от средствата по Плана за възстановяване

Той каза, че изключително много средства са осигурени за развитие на човешкия капитал, за защита на най-уязвимите групи от населението. "Трябва да осигурим сериозен контрол върху възлагането и изпълнението, за да сме сигурни, че ще постигнем максималния ефект, било чрез промяна на средата, на икономиката, условията на живот за работещите, за предприемачите, за гражданите", добави Пеканов. 

Атанас Пеканов изтъкна, че е свършена изключително много работа от няколко последователни екипа от няколко правителства. Той каза, че става въпрос за изключително много разговори с ЕК, за да бъдат завършени тези програми и да отговарят на всички регламенти на ЕС, и в същото време да отговарят на идентифицираните от нас нужди на нашата икономика и общество. Вицепремиерът благодари на всички свои колеги в администрацията, които са положили изключително много усилия, за да се стигне дотук.

Пеканов пред Дарик: Трябва да се борим за влизане в еврозоната на 1 януари 2024

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев заяви, че вече е осигурена глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската икономика.

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова допълни, че близо 450 млн. лв. са заделени за зелената програма на България.

80 млн. лв. са разпределени за свлачища. По програмата в сферата на образованието са предвидени близо 2 млрд. лв., а за социалната сфера – 3,8 млрд. лв. За транспорта фокусът на инвестициите е върху Северна България.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм