Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към Еврозоната. През следващите седмици очакваме и следващия транш от средства по Плана за възстановяване. Това заяви пред NOVA вицепремиерът и министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Колегите от Министерство на финансите работят по изготвянето на следващия бюджет на държавата. Той ще бъде предложен на парламента през следващите седмици. В него залагаме базова основа, която депутатите могат да променят. Те обаче могат трябва да правят промени въз основа на добри решения, а не на предизборни обещания.

Пеканов пред Дарик: Трябва да се борим за влизане в еврозоната на 1 януари 2024

По думите му повишаването на пенсиите и на минималната работна заплата са решения, по които се работи от финансовото министерство. „Проектобюджетът, процедурата е такава, че се предлага в края на октомври или началото на ноември, з ада има достатъчно време да се направят промени. Много е важно да бъде приет бюджет за следващата година”.

Той подчерта, че тази година е била много различна и не може да влезем в 2023 година със стария бюджет. „Икономическата обстановка е по-различна. Трябва да се реагира адекватно”.

Пеканов: Трябва да сме много внимателни с препоръките за замразяване на пазарните механизми

На въпрос по-рестриктивен ли ще е бюджетът вицепремиерът коментира:”Знаете, че в цяла Европа и в цял свят започва да се говори за по-строга както парична, така и фискална политика. отчасти за успокояване на инфлацията се налагат някои рестриктивни стъпки. Такава е реалността и трябва да я признаем”.

Според него инфлационният критерий няма да спре страната ни по пътя към Еврозоната. „Има и дерогация - фискалните правила имат някаква гъвкавост, тъй като сме в процес на икономическо възстановяване”, подчерта той. И допълни:” Не смятам, че трябва да има обратен завой от Еврозоната. Мисля, че партиите, които смятат, че България не трябва да влезе в нея са малцинство. Реално последните два редовни кабинета направиха стъпките това да се случи”, категоричен беше вицепремиерът.

Кметове искат ускоряване на процедурите по европейските проекти и плана за възстановяване и устойчивост

"Датата 1 януари 2024 за злизане в Еврозоната е напълно възможна", посочи Пеканов.

По думите му и последната пречка, за да получим следващия транш от средства по Плана за възстановяване е преодоляна. "В идните седмици парите ще дойдат. Това са 2,7 милиарда лева". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм