Трябва да се борим за датата 1 януари 2024 година за влизане в еврозоната. Това заяви служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов в „Стълбището“ по Дарик.

„Докато бях в Прага, имахме двойна среща с хърватския министър на регионалното развитие. Не трябва да допускаме риск да се отделяме от тях, заедно се борим с Хърватска, ние можем да научим от тях най-добрите практики, да се научим за рисковете“, категоричен е той.

Пеканов: Целта е на 1 януари 2024 година България да влезе в еврозоната

Пеканов обясни, че в Хърватска са имали ясна комуникационна кампания, показано какво ще се случи, приложили са се мерки, за да са защитени хората.

„В момента в Хърватска в супермаркетите са в две валути, за да се напаснат хората, да свикнат. Там няма сътресения и натиск върху цените. В момента са в ключовата фаза и то в тежка ситуация в Европа“, обясни той.

Пеканов: Трябва да сме много внимателни с препоръките за замразяване на пазарните механизми

Според него дебатът за еврото не трябва да бъде политизиран. „Не мисля, че е правилно да бъде част от предизборната кампания. По никакъв начин не трябва да неглижираме страховете на хората, смятам, че са отчасти необосновани, но ние трябва да ги адресираме“, категоричен бе Пеканов.

„Комуникационната кампания не е просто да се каже кое е важно, тя е обясняване на всички тези защитни механизми. Така хората ще могат да сравняват, ще бъде прозрачно“, заяви Пеканов.

Пеканов: България ще придвижи първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост

По негови думи стъпката в еврозоната ще повиши нашия суверинитет. „Можеш да определяш крайните резултати, когато си с другите“, допълни служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм