Ние трябва до бъдем архитекти на общите европейски икономически политики. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на представянето на концепцията за създаване на Експертен съвет за икономически анализи в България, предаде БГНЕС.

Експертният съвет за икономически анализи в България ще допринесе в бъдеще да се вземат по-добри решения по отношения на редица икономически въпроси. Целта му е да изготвя становища по ключови за българското общество теми“, каза Пеканов и допълни, че съветът ще има консултативен характер и ще включва експерти от български университети, както и от чужбина.

Пеканов: До седмици очакваме и следващия транш от средствата по Плана за възстановяване

По думите му благодарение на съвета българското общество и българските медии ще бъдат информирани по актуалните и важни въпроси.

Атанас Пеканов уточни, че пред страната ни има много изпитания и е нужно да се възобнови дебата и добави, че академичната общност ще допринесе в това отношение.

Пеканов подчерта, че политиките, които преди 7-8 месеца ни се струваха странни и ни изглеждаха страшни, сега се прилагат. Той е категоричен, че България трябва за бъде архитект на общите европейски икономически политики.

Пеканов пред Дарик: Трябва да се борим за влизане в еврозоната на 1 януари 2024

Вицепремиерът по управление на европейските средства съобщи, че изключително много за разработването на концепцията е допринесъл доц. Пламен Ненов.

От своя страна доц. Ненов, изследовател икономист в Норвежката централна банка, заяви, че през последната година са работили доста активно, за да привлекат членове с отличен академичен опит и репутация.

Пеканов: Целта е на 1 януари 2024 година България да влезе в еврозоната

Той съобщи, че методът на работа на Експертния съвет за икономически анализи в България включва изготвяне на икономически анализи, като целта им е да бъдат фокусирани върху българската икономика и процесите, които се случват в нея.

„Съветът ще се стреми да си сътрудничи тясно НСИ, БНБ и други институции с цел подобряване на функционирането на българската икономика. Цел на съвета е да функционира като платформа за приобщаване на българите в чужбина, но и не само.“

Пеканов: Трябва да сме много внимателни с препоръките за замразяване на пазарните механизми

"Идеята е съставът на съвета да се обновява през 3 години", каза още доц. Ненов и допълни, че се надява да бъде реализирана и ежегодна конференция България с висок стандарт.

Основополагащите принципи на Експертния съвет за икономически анализи в България са оперативна независимост и безпристрастност, или това означава, че членовете ще изготвят становища — свои авторски мнения, а не на някоя институция.

"Това гарантира оперативна независимост на съвета", смята доц. Ненов.

Първото плащане по Плана за възстановяване може да се забави

Вторият принцип е доброволност и безвъзмездност — членовете няма да получават пари за извършената работа.

А третият принцип е липсата на материален интерес — членовете на съвета ще се подпишат на съответните документи, че нямат такъв.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм