"За Полша е изключително важно войната в Украйна да не слиза по-надолу в международните приоритети, защото ако това се случи, ще има много по-големи проблеми от тези, с които Европа се сблъсква в момента", коментира в предаването „Без претенции” полският политолог Спасимир Домарадски.

Той уточни, че войната в Украйна е директна заплаха за националната сигурност на Полша и затова поляците не биха приели връщане на взаимоотношенията с Русия преди въпросът да бъде еднозначно решен: „Обществото се мобилизира и обедини около каузата не само да помага на украинците и украинските бежанци, но и нуждата от подкрепа за Украйна се интерпретира като абсолютно необходима политика, свързана с националната сигурност на Полша".

"Тази мобилизация повлия и на общественото мнение. Съзнанието, че войната е директна заплаха за националната сигурност на Полша, е този елемент, който не позволява тези притеснителни тенденции да се търси разрешение на конфликта и прекратяване на тази трудна политика спрямо Русия", допълни Домарадски.

„Това, което прави Русия, е един прецедент, който, от една страна, показва, че основните принципи на международните отношения като: цялост и суверенност на държавата, могат да бъдат потъпкани, каза той, като заключи, че "за поляците е очевидно, че ако това бъде по какъвто и да е начин възприето като модел на държание в международните отношения, то рано или късно това ще стане проблем, който директно ще застраши полската сигурност и суверенитет.“

Вижте целия разговор тук: 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм