Борис Бондарев е бивш руски дипломат и изявен критик на режима на Владимир Путин. Преди 24 февруари 2022 г. Бондарев работи като съветник на руската постоянна мисия към ООН в Женева и е активен преговарящ по въпросите за контрола върху оръжията. Два месеца след нахлуването на руската армия в Украйна дипломатът подава оставка, в знак на протест срещу агресивната политика на Путин. След решението си да скъса окончателно с руския държавен апарат, Бондарев пише в профила си в социалната мрежа LinkedIn: 

"За двадесет години дипломатическа кариера съм виждал различни обрати на външната ни политика, но никога не съм се срамувал толкова от страната си, както на 24 февруари тази година. Агресивната война, разгърната от Путин срещу Украйна, а всъщност и срещу целия западен свят, е не само престъпление срещу украинския народ, но и може би най-тежкото престъпление срещу народа на Русия, като с дръзка буква Z зачерква всички надежди и перспективи за проспериращо свободно общество в нашата страна."

Две години след началото на войната, Дарик се свърза с Борис Бондарев, който към момента е извън родината си, не разкрива местонахождението си и продължава да е убеден в безсмислието и жестокостта на войната. Публикуваме цялото интервю с бившия руски дипломат.

Как се е променил живота на руснаците през последните две години?

Доколкото мога да видя животът в Русия, не се е променил много. Ситуация става обаче по-зле. Някои продукти са започнали да стават по-скъпи. Има натиск върху тези, които не са съгласни с това, което се случва. Но генерално мнозинството от хората не са усетили някаква голяма промяна. Те знаят, че има някаква война, но до момента, в който не ги засегне директно, остават дистанцирани от случващото се. В големите градове също не се забелязва почти нищо - ресторантите са пълни, хората са навън. Проблем има с пътуванията например до страни от ЕС, затова руснаците ходят повече в Дубай и Югоизточна Азия. Не виждам и индикации за покачването се цени.

Какво е мнението и разликите между хората от селата и градовете?

Хората, които живеят в градовете винаги са били по-активни. Несъгласието с политиката и с режима на Путин е по-голямо в градовете. Жителите в малките населени места и провинцията са доста пасивни. Те имат по-малко пари и когато някой дойде и им предложи по-добра работа в Украйна, за която се изисква само няколко седмици тренировки и отиваш там и ти дават повече от две хиляди рубли на месец. Това е страхотно за тези хора, защото така те могат да изкарат толкова пари, колкото за няколко години. Затова много хора отиват в армията, Путин няма нужда да прави мобилизация. Той купува своите войници от най-бедни райони, а в големите градове това не е популярна практика. Хората са различни, като цяло най-много опозиционери има в Санкт Петербург, но това не означава, че всички са. Може би 20-30% от хората са против войната, но на мнозинството от руснаците 50-60% просто не им пука. Те не се интересуват от лошите новини, не искат техният живот да бъде съсипан. Ако трябва да кажат - “ние подкрепяме Путин”, те ще го кажат. Ако трябва да дадат пари за руската армия, те ще го направят. Те няма и да протестират, защото имат нещо в момента, освен техния малък свят и не искат да го загубят. Няма перспектива за по-добър живот. Мнозинството е много пасивно и индиферентно.

Какъв ефект имат европейските санкции?

Санкциите са различни видове в различни сектори. Санкциите вършат някаква работа, но могат и да се заобикалят. Русия продължава да получава евтини чипове, друга електроника и неща от трети държави като Турция, Китай и азиатските републики. По-голямата част от икономическите санкции също не са успешни. Хората, които ги прилагат, мислят, че санкциите са тежки.

Никой не е питал руснаците дали искат тази война. Няма по какъв начин да повлияят на решенията на управляващите. Ако се опълчиш, ще бъдеш бит след 15 минути от полицията. Хората просто си казват “Защо да правим живота си по-труден?”.

Ако се върнем в началото на войната, ако западните лидери са си мислили, че руснаците ще се вдигнат на протест срещу управляващите в Кремъл, то това е грешка. Европейските политици трябва да са по-запознати как се случват процесите в Русия. Мнозинството вярва в пропагандата, която им се представя. Те в момента виждат как ЕС спира да издава визи и въвежда много ограничения. Разбира се, че са ядосани, но те не са ядосани на Путин, а на европейците, които ги създават. Путин не създава санкциите срещу собствения си народ. Логиката на хората е много проста и те не виждат първоначалната причина. Те виждат санкциите и си казват: ”Европейците отново правят нещо срещу нас, ние не ги харесваме още повече”.

Много хора напуснаха Русия, защото не са съгласи с Путин, но те продължават да имат проблеми заради санкциите - не могат да си намерят работа, срещат трудности с банките. Като цяло генерално санкциите в момента не се справят, може би резултатът от тях ще видим в по-дългосрочен период, след 5-10 години.

Трябва да се види какъв е резултатът от тези ограничения - в момента те пречат на нормалните хора, а не на Путин. Може би нови санкции трябва да се създадат или да се променят, за да са по-фокусирани върху конкретни неща. Тази работа трябва да се направи.

Как се действа пропагандата в Русия и извън нея?

Пропагандата е много силна в Русия. Достига до хората чрез множество канали - интернет, радио, телевизия. Много ВПН-и са блокирани, определяните за “недобронамерени” сайтове - също. Искат да изолират интернет само за Русия, като в него се следи всичко. Управляващите се опитват да направят нещо подобно, като например в Китай - те вече знаят как да изключат някои интернет услуги в случай на някакъв масов протест, както беше наскоро. Тогава блокираха Telegram. Пропагандата казва на хората, че това е единственият начин да се справят с агресията. В пропагандата няма нищо ново - отново имаме старите лозунги, като те са големи и навсякъде. Хората вярват, защото искат да вярват и не искат да се противопоставят.

Извън Русия е още по-интересно, защото много хора вярват, че войната е оправдана и са на страната на Русия. Според тях НАТО се опитва да атакува Русия. Хората търсят някой, който да ги представлява, защото виждат, че в техните държави правителставата не решават проблемите им. Те търсят перфектния образ. Путин е срещу НАТО и западните държави, следователно и хората, които смятат, че те са корумпирани и не правят нищо, подкрепят Путин. Според мен тези хора правят голяма грешка. Те вярват, че имат добър диктатор, който ги защитава, но същият този диктатор няма как да защитава интересите им за свобода и демокрация. Не можеш да имаш диктатура и свобода едновременно, никога не е работило така. Или има диктатура, или има малките слаби политици, които виждаме в Европа. Хората трябва да го разберат, но не могат, защото имат малък кръгозор.

Тема, която беше ключова през последната седмица – смъртта на Алексей Навални. Защо се случи точно в този момент?

Ами, хората обикновено умират, когато умират. Те не си избират датата. Не знам. Ние дори не знаем дали той е умрял. Някои хора мислят, че още е жив. Няма информация за това как е умрял - дали е било естествена смърт или е бил убит. Не виждам много смисъл да спекулирам по темата. Аз мисля, че и двата варианта са възможни.

Какъв знак даде Путин?

Ако Путин е искал Навални да умре…Наистина не знам. Има избори за президент, и двамата знаем кой ще ги спечели. Навални, който беше в затвора, не можеше да направи нищо срещу Путин. Ние имаме поне 1000 затворници по политически причини. Навални просто от време на време изнасяше речи или пишеше писма. Ако Путин имаше нещо против тях, щеше да ги убие всички. Не виждам причина за смъртта на Навални точно в този момент. Според мен Навални беше почти политически умрял. Той беше просто символ на някаква идея, но не можеше да направи нищо. Наистина не знам. Често Путин прави неща, които нямат логика.

Какво очаквате от заявката на Юлия Навалная, че ще продължи делото на съпруга си? Може ли да обедини около себе си опозицията вътре в страната?

Няма опозиция в държавата. Има само някакви хора, които казават нещо. А ако станат повече, просто ще влязат всички в затворите по политически причини. Няма и хора, които работят прикрито срещу Путин. Повечето опозиционери не са добри в действията, а само в говоренето. Масови протести в Русия ще бъдат смазани от полицията. Опозицията трябва да се фокусира върху това какво може да направи - трябва да имат идеи, подплатени с действия, да се бори с пропагандата и да събере хората. Ако Путин загуби войната в Украйна, тогава наистина би могло да се стигне до истински протести, но в момента това не е толкова реалистично. Ако руската опозиция иска да прави истинска политика, трябва да се фокусира върху неща, които трябва да се направят сега, а не в бъдещето. Проблемът е, че руската опозиция е пълна с романтици.

Каква е алтернативата на Путин?

За да падне режимът му, трябва да има голям отзвук, че това, което е направил, е било лошо и грешно. Друг вариант е това да стане с голямо икономическо сътресение. В момента обаче руската икономика си работи. Ако руснаците загубят войната в Украйна, ще разберат, че нещо е грешно. Ако Путин спечели, ситуацията ще се промени към лошо. Тогава режимът ще е по-репресивен и ще гледа към други опции - войната срещу Запада ще продължи завинаги. Той не може да каже, че Украйна му стига. Продължава да иска мир, но честно, той не се интересува от него.

Може ли да се вярва на думите на Путин, казани пред американския водещ Тъкър Карлсън, че няма намерение да напада Полша, Латвия или други държави?

Путин може да каже, каквото си поиска. Няколко дни преди офанзивата в Украйна той каза, че няма интерес да прави война. В момента той казва, че не иска да атакува Полша и Балтийските държави в момента, но не се знае какво ще случи след няколко месеца. Не трябва да се има доверие на Путин. Той може да казва много неща, но винаги трябва да гледаме какви са последващите действия. Той може да казва много правилни думи, той ги е казвал и преди 25 години. Но когато погледнем действията виждаме, че той е говорил бла-бла-бла.

Очаквате ли промяна на геополитическата ситуация, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, в каква посока?

Много е трудно да се каже. Той говори много, демонстрира, че наистина обича Путин. Не знам защо. Предният път, когато беше избран, също държеше тази политическа линия за Русия. Но американската система не му позволява да се обърне към тази посока. Нека да погледнем какво се случи в Сирия. Санкциите бяха доста тежки. Ще видим дали това ще се промени този път. Вярвам, че неговият фокус не е към Русия, а към неговия народ и страна. Според мен той може да направи много опасни неща за САЩ. Последният път атакуваха Капитолия. Това беше комична ситуация, но този път може сериозно да са се подготвили. Той казва, че Америка има нужда от силен лидер като Путин. Ако спечели, ще дойде тежък период за Европа, защото ще бъде сама срещу Путин, Китай и другите диктатори по света. Няма да можете да се отбранявате самостоятелно. Това е проблем, за който се безпокоя.

Има ли още по-голямо сближаване на отношенията между Русия, Китай, Иран и Северна Корея?

Нищо ново няма да се случи. Те ще продължават да имат такива взаимоотношения. Русия ще продължава да купува оръжия от Северна Корея и Иран. Китай също купува руски ресурси на евтини цени. Русия ще продължава да се представя за някой ще участва в световната търговия. Който се бори с западния империализъм винаги. Докато Китай и Индия не си променят мненията, не виждам развръзка.

Бил сте преговарящ по въпросите за контрола на оръжията в Женева. Според вас възможно ли е Русия наистина да разработва антисателитно космическо оръжие, както твърди САЩ?

Русия вече разработи антисателитно оръжие и го тества за последно през 2019 г. Но в момента се говори за нов тип оръжие, което да е ядрено. Това, което не е ясно дали е ново ядрено оръжие или ядрен сателит. Ние не знаем. Путин казва, че няма такова. Според мен има. Дори и да не е готово, то се разработва. И Русия е способна да го направи. Не мислят за последиците. Те са много успешни с блъфирането по темата с ядрените оръжия. Това е нормална психология за тях и едно лъжливо поведение.

Европа също ясно трябва да каже дали подкрепя Украйна. Ако не иска да се бие, нека го каже на украинците: “Не мислете за нас, сключете примирие с Путин, за да не умират повече хора. Ние се изморихме да ви помагаме”. Всичките празни приказки, че Европа стои зад Украйна са бла-бла-бла. Къде са самолетите F16, вече една година? Къде са другите оръжия? Украйна не може да атакува Русия според международното военно право. Русия може да си прави, каквото поиска, но украинците не. Аз вярвам, че европейците не знаят какво искат от тази война.

Вие сте един от първите руски дипломати, които бяха обявени за врагове на Русия. Получавали ли сте заплахи за живота си?

Аз не съм враг на Русия, по-скоро на Владимир Путин. Не съм толкова известен, просто не го подкрепям. Тази война е престъпление, той е извършил много такива. Трябва да бъде спрян. Всички хора, които говорят против него, са в риск. Дори европейците, които го правят. Утре може би специални агенти ще почукат на врата ни с някакви химикали и ще ни убият. Кой знае? Докато Путин управлява, той може да прави, каквото поиска. Също политиците, които са срещу него, каква е причината и тях да не екзекутира.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм