Последната концертна проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ ще се състои тази събота на 20 април във фоайето на Културен Дом НХК Бургас. Солисти ще бъдат сопраното Мария Цветкова-Маджарова, тенорът Андрея Мирчев и баритонът Валери Турманов, на рояла -  Дария Кръстева и Сергей Султанов, а на цигулка Наталия Султанова.


„Хюга. Икигай. Саудаде. Дуенде. Четири различни думи, които имат магично значение. В този забързан, шумен и дигитализиран свят ми се иска да се вгледаме в себе си и да чуем тишината. Хюга е датска дума и означава „изкуството да създаваш уют и това да те прави щастлив“.  Икигай японска дума съставена от две Ики-живот, Гай-ценност. Според японската култура, всеки носи своя икигай, но може да достигне до него, ако работи за вътрешния си баланс и развие уменията си, като творец. Радостта от събуждането и усмивката, с която го правиш. Саудаде – португалска дума,  която събира в себе си всички състояния, срещи и емоции, които са ни развълнували, събуждат сетивата ни и ни карат да се чувстваме живи! Дуенде – испанска дума, която  означава „да имаш душа“, онази искрица, която носят някои личности и ги прави Творци.


Може би е странно, но аз ще се опитам да облека тези магични думи в музиката на композитори. Ще се опитам да Ви покажа, че може да се почувствате Хюга, когато слушате Рейналдо Ханн. Или да сме заедно в едно ,,Саудаде" чрез Римски-Корсаков, Рахманинов, Чайковски. ,,Икигай" – с Рихард Щраус и ,,Дуенде" –  с Флоров и Дворжак. 
Очаквам концерта с нетърпение. Ще имам удоволствието да деля сцена с Андрея, Валери, Сергей и Наталия “
, сподели сопраното Мария Цветкова-Маджарова.


В концерта ще прозвучат по-малко известни вокални творби, арии и дуети от световната музикална литература. 

Билети могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника", както и онлайн.


Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера - Русе и Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера - София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ.

Андрея Мирчев е роден през 1999 г. в  Пловдив в семейство на дългогодишни артисти в Държавна опера – Пловдив. Негов вокален педагог е баритонът  Петър  Данаилов - директор  на  Sofia  Opera  Performing  Seminars и на Младежки  оперен  театър.  През  ноември  2018  година  Андрея Мирчев е победител в престижния международен певчески конкурс “Балканска романсиада" и е носител на специалната награда" Гран при" на конкурса. През декември същата година участва във финалите на интернационалния  конкурс ‘'Романсиада” в  Москва.

Баритонът Валери Турманов завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и продължава образованието си със специализация по класическо пеене и актьорско майсторство в “Accademia Teatro alla Scala” в Италия. Той е носител на Първа награда на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „Magic“ и Втора награда на ХХ-ти Национален конкурс за певци и инструменталисти – Провадия.

Дария Кръстева започва да свири на пиано от 7-годишна в музикалната школа към читалище „Светлина“ – Поморие с преподавател Елена Илиева. Продължава своето обучение в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ — гр. Бургас. През 2018-2019 г. учи в класа на проф. Джорджиа Алессандра Брустиа в консерватория „Клаудио Монтеверди”, Болцано, Италия и получава многобройни отличия от различни форуми. 

Сергей Султанов е роден през 1976 г. в Ташкент в семейството на музикантите Файзулхак Султанов и Наталия Погорелова и е завършил образованието си в Москва. Представял е в Япония, Полша, Киргизстани и е водил майсторски класове в Москва, Саратов, Пловдив, Истанбул, Бишкек, Краков. От няколко месеца работи като корепетитор в Държавна опера – Бургас.