Това, което липсва на България и трябваше да стане е градеж и развитие, коментира в ефира на Дарик бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

По думите му има дефицит на сериозни хора в управлението на страната.

Софиянски е скептичен, че скоро ще има стабилизация на политическата обстановка в страната.

„Тъжно ми е на фона на речника, който чувам в НС – и ние сме се карали и реплики сме разменяли, но всичко това беше все пак на едно друго ниво. Сега слязахме на едно махленско ниво и това ме притеснява. Как за мен ще се грижи такъв човек, който не се е погрижил да възпита себе си и децата си“, каза той по повод нивото на политическите дебати в страната.

Разсейват се целите на едно правителство, въпреки че се пишат някакви програми. Програмата трябва да ти е в главата, добави Софиянски в предаването на Дарик "РеАктивно".

Пропуснахме „Южен поток“, сега се чудим къде ще ни дойде газа

„Ние не градим, ние не развиваме – колко години беше Бойко Борисов. Обяви пенсионерите да чакат, аз ще строя магистрали. Е, кажете ми колко магистрали бяха построени за тези години?!?“, попита Софиянски.

„Пропуснахме Южен поток и сега се чудим къде ще ни дойде газа – в Турция или в Гърция? Как може такова нещо! Вместо Турция и Гърция да чакат от нас газ, ние чакаме от Турция и Гърция. А най-краткият път е през България – това са капитални грешки, грешки на стратегията“, подчерта още бившият служебен премиер и бивш столичен кмет.

„Това са хора, които вземайки властта, не знаят какво да правят. Колко пъти Борисов строи „Южен поток“, калко пъти строихме „Белене“, колко пъти се отказвахме. Накрая построиха „Балкански поток“, който е „Турски поток“, добави Софиянски.  

25 години валутен борд в България

С валутния борд постигнахме една финансова стабилизация, направихме лева силен и както виждате вече 25 години курсът му е постоянен, независимо, че се смени марката с еврото след това, коментира Стефан Софиянски. В началото на юли станаха 25 години от приемането на валутния борд в България.

Кристалина Георгиева: Влизането в еврозоната е логична стъпка за България

Той заяви, че България в момента не е готова да приеме еврото. 

„Не сме подготвени. Изключително рано е да влизаме в еврозоната. Подмяната на лева с еврото ще доведе до сериозни проблеми и във финансовата и в стопанската сфера и в доходите на хората“, категоричен е Софиянски.

Забравят най-важното – Плана за възстановяване

„Най-важният въпрос за България, който четвърто или пето правителство не може да реши е Планът за възстановяване и устойчивост. Никой не иска да го разбере“, заяви още той.  

Нуждата да се приемат толкова много закони, за да влезе в сила Плана за възстановяване според него означава "лошо проведени преговори".

„Как ще внесеш ти план, в който да се задължиш сам себе си да направиш толкова поправки? Ти или трябва да си ги направил тези поправки и да си внесеш плана, или да си направил такъв план, че той да не изисква толкова промени", каза още бившият служебен премиер.

Според когото проблемът е в липса на квалификация. "При Борисов беше очевадно в неговите екипи, ама сега са хора, които трябва да потърсят екипност. Трябва да разберат, че това е най-важното – какви 70 дипломати? Ти имаш едно нещо да свършиш – Плана за възстановяване!“, отсече Софиянски.

ДДС трябваше да бъде намален за всички стоки

По повод антиинфлационните мерки и актуализацията на бюджета той напомни позицията си, че е било необходимо свалянето изобщо на размера на ДДС – дали на 18 или на 15 процента, но за всички стоки.

„Така ще останат повече свободни пари у хората“, обясни Стефан Софиянски. Който подчерта, че диференцираната ставка на ДДС сега усложнява системата и създава възможности на спекулации.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм