Повече от 10 000 души в България годишно биват засегнати от сърдечен арест. Когато сърцето спре с него спира и кръвообращението. Това означава, че органите и тъканите в човешкото тяло не могат да бъдат захранвани с кислород. В случай на нужда, всеки човек е способен да помогне, а най-важни са първите минути, за да се съхрани човешкият живот до пристигането на линейка. Гости в днешното издание на “Властта на гражданите” бяха Мариана Манушева и Антон Манушев от фондация “Първите три минути”.

Г-жа Манушева сподели, че организацията е създадена, за да популяризира съвременните стандарти за спасяване и оказване на първа помощ. Тя добави, че преди години информацията за първа помощ се е предавала от уста на уста или се е взимала от Гугъл, което според нея не винаги е най-доброто решение.

Детската болница в София получи нова линейка за недоносени деца

Тя е астроном по професия и името на фондацията е вдъхновено от нейната професия.

“В 'Първите три минути' в голяма степен е провокирано от моето образование в сферата на физиката, тъй като в живота на вселената първите три минути са също изключително важни”, разкрива Манушева.

Г-н Манушев сподели, че сърдечният арест е най-честата причина за преждевременна смърт.

“За сравнение, жертвите на сърдечен арест са 10 пъти повече от жертвите на автомобилни катастрофи, природни бедствия и пожари взети заедно,” коментира той.

Нападнаха и ограбиха мъж на паркигна на търговски център в София

Манушев обясни какви са ползите от автоматичните дефибрилатори.

“Автоматичният дефибрилатор може да бъде използван от всеки свидетел на инцидента и за това той е направен да дава ясни инструкции, които трябва да бъдат на български език - дава инструкции с обратна връзка, избира нивото на разряда, сам прави дефибрилация и може да дава обратна връзка и за реанимацията, която вие правите,” добави той.

Манушева сподели, че дори на местата, където спешната помощ е много добре организирана и линейката пристига между 5-ата и 8-ата минута след подаването на сигнала, вече е късно за човека, получил сърдечен удар.

“Счита се, че с 10-12 % пада шансът за оцеляване всяка една минута, в която човек не получава помощ”, каза тя.

ЕСПЧ: Книгите за еднополови двойки не вредят на децата

Двамата обясниха и малко повече за инициативата “Сливи за смет: Стар акумулатор за нов дефибрилатор”. Манушев сподели, че около 300 акумулатора са необходими за закупуването на един висококачествен дефибрилатор.

Събеседничката разясни и каква точно е разликата между сърдечен арест и инфаркт. Сърдечният удар е проблем свързан с електрическата активност на сърцето, докато инфарктът е проблем свързан с мускула.

В репортажа на Мариана Корчакова може да чуете Иво Петров - националният консултант по инвазивна кардиология. Защо е нужно наличието на повече дефибрилатори, кога ще бъдат разположени следващите, как се работи с тях и може ли помагащият да навреди, чуйте в разговора.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм