Книгата „Сърцето на Амбър“ на литовската активистка Неринга Дангвиде Макате е издадена през 2013 година. Тя представлява сборник от народни приказки, в които обаче се говори и за брачни партньори, които се развеждат, за мобинг, както и за еднополови двойки, пише "Дойче Веле".

Веднага след пускането ѝ на пазара обаче възникна сериозен проблем: депутати от литовския парламент се оплакаха, а надзорният орган съзря в книжката опасност за децата под 14 години – най-вече заради две приказки в нея, в които се разказва за хомосексуални двойки, които сключват брак и заживяват щастливо до края на дните си.

Испанските депутати одобриха законопроект за правата на транссексуалните

Така продажбите на сборника бяха спрени, а по-късно върху корицата се появи предупреждение, че книгата не е подходяща за деца под 14 години.

Неринга Макате заведе съдебно дело, което обаче загуби през 2019 година след произнасяне на Върховния съд на Литва. Затова авторката, подкрепяна от редица правозащитни организации, сезира Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, а след смъртта ѝ през 2020 година делото ѝ беше продължено от майката на Макате.

ЛГБТ активист е намерен мъртъв в кутия (снимки)

Защитата: Децата знаят за любовта при възрастните

По време на процеса литовското правителство продължи да държи на позицията си, че е нетипично за детски приказки да разказват за хомосексуални отношения. Наетият от майката адвокат по делото атакува твърдението, че книжката представлявала опасност за децата. „Не става ясно защо въпросните места в книжката могат да имат негативен ефект върху 9- или 10-годишни деца", аргументира се той и пледира, че децата знаят как възрастните дават израз на своята любов. „Тук те научават просто, че две жени или двама мъже също могат да се обичат."

Съдът: Това не вреди

Голямата камара на Европейския съд по правата на човека в Страсбург подкрепи категорично вносителката на иска, постановявайки, че първоначалното спиране на книгата и добавянето на предупредителния надпис върху корицата са в нарушение на правото за свободно изразяване на мнение.

Родители скочиха срещу детско филмче на Дисни, представящо транс еднополова тийнейджърска двойка (видео)

Съдът не споделя виждането, че книгата представлявала реклама за хомосексуални отношения. Точно обратното: тя учи на респект към всички представители на обществото.

Литва трябва да изпати хиляди евро обезщетение

Съдът се позовава на предишни отсъждания. Няма научни доказателства за това, че споменаването на темата за хомосексуалността може да навреди на децата. Освен това не е нормално държавата да пледира за хетеросексуален начин на живот. Това не отговаря на основните принципи за равноправие и толерантност в едно демократично общество, посочват още от ЕСПЧ.

„Много ме е страх“: Транс жена премахна гърдите си, принудена от властите в Катар

След решението на съда в Страсбург Литва ще трябва да плати разноските по делото, както и обезщетение от 12 хиляди евро на майката на авторката на „Сърцето на Амбър" Неринга Дангвиде Макате.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм