Полицията в Кения разследва смъртта на младия моден дизайнер и ЛГБТ активист Едуин Чилоба, след като тялото му беше намерено захвърлено в метална кутия край пътя близо до град Елдорет, предаде Би Би Си.

Мотивът за убийството е неизвестен, каза говорител на полицията, цитиран от вестник Star.

Правозащитни организации в Кения обаче, където хомосексуализмът е забранен, свързват убийството със сексуалността му.

Испанските депутати одобриха законопроект за правата на транссексуалните

Една група изчислява, че повече от половината ЛГБТ кенийци са били нападани.

Думите дори не могат да обяснят как се чувстваме ние като общност в момента. Още една изгубена душа поради омраза. Ще липсваш“, написа правозащитната организация galck+ в Twitter.

Смъртта на Едуин ни напомня, че куиър организациите продължават да бъдат атакувани в цялата страна“, написа Националната комисия по правата на човека в Instagram .

Почитанията в социалните медии описват Чилоба като "удивителен човек" и "емблематичен моден дизайнер".

Родители скочиха срещу детско филмче на Дисни, представящо транс еднополова тийнейджърска двойка (видео)

Миналия месец Чилоба написа в Instagram, че „ще се бори за всички маргинализирани хора“, като каза, че самият той е бил маргинализиран.

"Той разпространяваше любов където и да отидеше, беше смел в съществуването си като различен и насърчаваше много други да правят същото“, каза Крис Макена, активист и приятел на Чилоба, пред Би Би Си.

24-годишният младеж се преместил в Елдорет от столицата Найроби през 2019 г., за да учи мода и започваше да си създава име в дизайна, разказва друг приятел.

„Много ме е страх“: Транс жена премахна гърдите си, принудена от властите в Катар

Тялото му е открито в сряда.

Цитиран е свидетел, който казва, че някой в ​​превозно средство без номера е видян да оставя металната кутия край пътя.

Сигналът е подаден в полицията, която е отишла да отвори кутията, където открила трупа.

Засега не знаем защо е бил убит по този начин. Експерти се занимават с въпроса“, заяви говорителят на полицията Ресила Онянго.

Хомосексуализмът в Кения се наказва с до 14 години затвор. Въпреки че рядко се прилага, членовете на ЛГБТ общността в страната редовно се сблъскват с дискриминация и стигма, а усилията за декриминализиране на хомосексуалицма са осуетени.

Русия прие закон против ЛГБТ: „Няма Западът да прокара сатанизма и тук“

Миналата година убийството на небинарната лесбийка Шийла Лумумба доведе до кампания в социалните медии за #JusticeForSheila.

Подобни кампании имаше през 2021 г. след убийствата на активистката за трансжени Ерика Чандра и ЛГБТ активиста Джоаш Мосоти.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм