За увеличение на бюджета на НЗОК за 2022 година и за облекчаване на тръжните процедури за закупуване на лекарства настояват от Националната пациентска организация заради бежанската вълна от Украйна. Ако не се вземат навременни мерки, има опасност заделените вече средства в бюджета на касата за отидат за лечение на бягащите от войната и това поставя под риск лечението на българските граждани. Това коментира в ефира на Дарик радио Пловдив генералният секретар на Европейското партньорство за достъпно здравеопазване и генерален директор на Национална пациентска организация в България д-р Станимир Хасърджиев.
=================================

Oптимизъм е посланието на традиционната годишна изложба на ученици от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в галерия „Ромфея“ в Пловдив. Това коментира в ефира на Дарик радио директорът на гимназията Светлозар Чавдаров. Възпитаниците ѝ имат по 50-60 изложби годишно и училището има нужда от повече галерии в града, които да представят творбите им, подчерта директорът на училището. В експозицията могат да се видят произведения на гимназисти от всичките седем специалности, които се изучават в училището - Живопис, Графика, Стенопис, Рекламна графика, Пространствен дизайн, Скулптура и Иконопис. Изложбата може да се види в галерия "Ромфея" в Пловдив до края на месеца.


======================================

За поредна година младежи от страната и чужбина се включват с доброволен труд в помощ на възрастни и самотно живеещи хора в Смолянско по проекта „Внуци под наем“. От няколко дни момичета и момчета от България и Турция посещават селата около Мадан, като основно са ангажирани с почистването на домовете на пенсионерите или им помагат в градината. Това съобщи пред Дарик Емилия Георгиева, председател на Сдружението на деца със специални потребности в Мадан, което реализира проекта в региона. Осемте доброволци ще са в помощ на възрастните хора в продължение на шест месеца.
======================================================

"На Първа пролет: Заедно в теснолинейката до Разлог" - така е наречено ново събитие, организирано от Гражданско сдружение "За теснолинейката". Груповото пътуване по единствената запазена действаща теснопътна линия в България, тръгва в 08:50 часа в неделя, 20 март, от гара Септември, а пристигането в Разлог е около 13:00 часа, като по пътя участниците ще могат да се почерпят и във възстановения скоро бюфет-вагон. Редом със станалите традиция през последните години колективни воаяжи за големи празници организаторите смятат новото събитие също да се провежда всяка пролет.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова