Оптимизъм е посланието на традиционната годишна изложба на ученици от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в галерия „Ромфея“ в Пловдив. Това коментира в ефира на Дарик радио директорът на гимназията Светлозар Чавдаров.

По думите му, ескпозицията е много жива, свежа и интересна, децата пътуват на крилата на своята фантазия и показват това в картините си.

Възпитаниците на гимназията имат по 50-60 изложби годишно и училището има нужда от повече галерии в града, които да представят творбите им, подчерта директорът на училището.

„Младите хора трябва да са сред публика, защото това им помага да се осъзнаят като автори. Това е важно не само за тяхното творческо, а и духовно израстване“, счита още Светлозар Чавдаров.

В експозицията на учениците от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив могат да се видят произведения на гимназисти от всичките седем специалности, които се изучават в училището - Живопис, Графика, Стенопис, Рекламна графика, Пространствен дизайн, Скулптура и Иконопис.

Вече 21 години галерия "Ромфея" оказва голяма обществена и финансова подкрепа на талантливите ученици от училището.

В Годишната изложба са включени и творбите на петимата ученици, които спечелиха награди от конкурса на галерия "Ромфея", който бе проведен през месец декември 2021 г. По традиция всяка година от галерия "Ромфея" връчват стипендии и поощрителни награди на бъдещите художници от НХГ "Цанко Лавренов".

Победител в конкурса е дипломантката Мария Чолакова от специалност "Графика" с водещ преподавател - Михаил Маламски. Тя спечели едногодишна стипендия за цялостно представяне (в сферата на графиката).

Поощрителни награди получиха: Ивелина Кавъркова, специалност „Стенопис“, 11 клас, с преподавател: Атанас Камешев, Йоана Райкова, специалност „Рекламна графика“, 11 клас, с преподавател: Петър Чучулигов, Пролет Ковачева, специалност „Живопис“, 11 клас, с преподавател: Полина Тодорова, Теодора Илиева, специалност "Пространствен дизайн", 10 клас, с преподавател: Ивилина Коликова.

Автор на плаката за изложбата е Нина Врачева - ученичка от специалност "Рекламна графика", 11 клас.

Експозицията може да се види в галерия "Ромфея" в Пловдив до края на месеца.

Още чуйте в звуковия файл.