За увеличение на бюджета на НЗОК за 2022 година и за облекчаване на тръжните процедури за закупуване на лекарства настояват от Националната пациентска организация във връзка с бежанската вълна от Украйна. Ако не се вземат навременни мерки, има опасност заделените вече средства в бюджета на касата да отидат за лечение на бягащите от войната и това поставя под риск лечението на българските граждани.

Това коментира в ефира на специализираното предаване "Най-добрите болници и лекари" генералният секретар на Европейското партньорство за достъпно здравеопазване и генерален директор на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Той предупреди още, че Украйна е една от държавите с най-високо разпространение на ХИВ и СПИН и за да се осигури лечението на заразените пациенти, трябва още от сега да се помисли за осигуряването на нужните лекарства, още повече, че и към момента България трудно успява всяка година да подсигури медикаменти на болните от инфекцията българи, чийто брой е десетки пъти по-малък от тези от Украйна.

Цялото интервю на Искра Койчева с д-р Хасърджиев чуйте в звуковия файл.

Специализираното предаване "Най-добрите болници и лекари" се излъчва в кампания на Дарик радио за Пловдив и Южна България.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров

Асистент продукция, автор и водещ: Искра Койчева