За поредна година младежи от страната и чужбина се включват с доброволен труд в помощ на възрастни и самотно живеещи хора в област Смолян. От няколко дни, момичета и момчета от България и Турция посещават малки населени места на територията на община Мадан, като са основно ангажирани с изпълнение на задачи свързани с грижа за възрастни хора, съобразени с техните нужди и желания, информира Емилия Георгиева, председател на Сдружение на деца със специални потребности в Мадан, които реализират проекта за поредна година в региона.

Първо кметовете на малките населени места, всяка седмица подават информация със списъци на възрастни хора, които живеят сами. Ние съответно си правим погрома, в която ги посещаваме, естествено спазвайки всички противоепидемични мерки. Първо доброволците завързват разговор, създават приятелства. В последствие ги питаме, от каква помощ имат нужда. Някои искат да им се почистват домовете, други помощ в градината, а има и такива, които искат само да се разговоря с тях, да им се прави компания. По този начин се чувстват обгрижени и значими“ .

Осемте доброволци ще са в помощ на възрастните хора в продължение на шест месеца, като на този етап посещават адреси в населени маста в миньорската община, но в последствие ще извършват и доброволческата мисия и в други населени места в областта.