Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле призова Косово да приеме европейското предложение за нормализиране на отношенията с Белград, предаде Бета.

„Разговарях с премиера на Косово Албин Курти за предложението на ЕС за нормализиране на отношенията със Сърбия и призовах Косово да го приеме“, написа Шоле в Twitter.

Борел приветства деескалацията в Северно Косово

Той добави, че основната тема на разговора е била партньорството между САЩ и Косово и общата цел за подобряване на европейската и евроатлантическата интеграция на Косово.

Шоле добави, че е обсъдил с Курти и значението на мултиетническия характер на Косово и напредъка в преговорите за създаване на Общността на сръбските общини.

Косово подаде молба за членство в ЕС

„Обсъдихме напредъка в преговорите за създаване на Общност от общините със сръбско мнозинство, в контекста на диалога, както и необходимостта представителите на косовските сърби да се върнат на своите позиции“, написа Шоле.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм