Северна Македония трябва да стои по-близко до Косово, Албания и България и по-далеч от Сърбия, която не се е дистанцирала нито от Слободан Милошевич, нито от Владимир Путин. Това заяви косовският премиер Албин Курти на митинг в Тетово, организиран от общината по повод посещението му в града.

Според косовския премиер по този начин Скопие ще бъде по-близо до членството в Европейския съюз, а регионът на Балканите ще стане по-сигурен.

Курти и кметът на Тетово Билял Касами се обявиха за по-бързо изграждане на пътната връзка Тетово – Призрен (Косово), който преминава през планината Шар.

По време на вчерашната си визита в Скопие и Тетово Курти нямаше срещи с държавното ръководство на Северна Македония, нито с представители на албанските партии в управляващата коалиция, съобщава БТА.

Македонските медии бяха подразнени, че знаме с карта на „Голяма Албания“ е издигнато снощи в Тетово по време на митинга. На картата „Голяма Албания“ обхваща части от Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Гърция.

Снимка със знамето беше качена и в официалния профил на кмета на Тетово Билял Касами във Фейсбук.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм