27-годишна жена от Щип, Северна Македония, е починала след ухапване от кърлеж. Жената го е извадила сама вкъщи, но след това е развила кримско-конго хеморагична треска, предаде bTV.

Жената е била приета по спешност в клиниката в Скопие, но е починала. Заради контакт с нея се е заразила и 48-годишна медицинска сестра в Инфекциозната клиника в Скопие.

Под наблюдение са повече от 40 души, тъй като са били в контакт с починалата жена и заразената медицинска сестра.

Хеморагичната треска се характеризира с висока смъртност. Предава се от заразен кърлеж. Единични случаи има всяка година на Балканите. През 2019 г. в България са били докладвани два случая на кримско-конго хеморагична треска, като единият е потвърден.

Това е остро инфекциозно заболяване, при което има ясно изразени токсични увреждания на сърдечно-съдовата и централната нервна система.

Епидемиолозите призовават хората в периода, когато насекомите са най-активни, да избягват горските райони, а тези, които ходят в планините, да носят подходящо облекло.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм