С 16% по-малко средства ще получи България по линия на Общата селскостопанска политика за следващия програмен период след 2027 година. Това обясни в ефира на Дарик радио бившият министър на земеделието и храните Васил Грудев.
Тази европейска политика е обща за всички държави от ЕС и се управлява и финансира на европейско равнище със средства от бюджета на ЕС. За пръв път обаче се обмисля парите за земеделие на Съюза да бъдат вкарани в общ фонд заедно с всички останали оперативни програми.
Цялото интервю с Васил Грудев чуйте в прикачения звуков файл.
Българският шафран е сред трите най-качествени в света, показват лабораторни анализи у нас и в чужбина. Това съобщи в интервю за Дарик радио Антонио Бонев, председател на Сдружение на шафранопроизводителите в България.
Производството на шафран у нас набира все по-голяма популярност, като интересът расте както сред шеф-готвачи, така и сред потребители.
„Искаме да популяризираме шафрана сред българите, защото е ценен не само като подправка, но и като билка. Надяваме се хората да му обърнат внимание“, обясни Антонио Бонев.
Шафранът е скъпа подправка, известен още като "червеното злато" заради цвета и стойността си. Използва се в кулинарията за цвят и вкус, а също така има историческа употреба в медицината и козметиката. Получаването му е трудоемко, като са необходими около 150 000 - 200 000 цвята за един килограм шафран. В България 1 грам шафран се продава за около 30 лева.
Цялото интервю с Антонио Бонев чуйте в прикачения звуков файл.