„Най-накрая НАСА започна своето завръщане на Луната, това го очаквам от две десетилетия. Повечето хора от епохата на Буш Старши биха казали, че се правят опити за завръщане на лунната програма от години, но те удряха на камък. Стигна се отново до това да имаме кораба „Орион“, който успешно обиколи Луната и то точно 50 години след изстрелването на последната мисия от „Аполо 11“. Това каза създателят на Космос БГ д-р Светослав Александров в „Кой говори“ по Дарик радио, запитан с какво ще се запомни космическата 2022 година.

Капсулата на НАСА „Орион“ се завърна на Земята

„Трябваше да има полет още през 2016 година, но ракетата носител претърпя много отлагания. Пандемията от Ковид повлия също върху процеса, но истината е, че и без нея експерти предупреждаваха, че ще отнеме години, докато се минат всички тестове, защото тази ракета е с гориво от течен водород. Той е най-лекият елемент, много лесно възникват течове, аз самият бях загубил надежда. Това беше като повторение на мисията „Аполо 11“, тогава също е имало течове на ракетата“, коментира още Александров.

„Мисията продължава по план“: НАСА показа нови снимки на Луната

По думите му до една година или две ще можем да разберем имената на четиримата космонавти, които ще обиколят Луната, преди да кацнат на нея. „Сега се говори за по-трайно изселване и то в по-интересните части. Говорим за строеж на бази в орбита около Луната, модулите са вече в процес на производство. Това е следващият проект след този за завършването на космическата програма. Всички държави ще участват в изграждането на такава станция, освен Русия“, подчерта създателят на Космос БГ.

Той обясни, че от станцията космонавтите ще могат да слизат от Луната и да правят изследвания. „Това е сериозен политически проект, който има съгласие от много страни, включително Украйна и Румъния. България не участва, но дано най-сетне някой се присети, че ние като страна с евроатлантическа ориентация, е важно да работим за пълноплавно членство в Европейската космическа агенция.“

НАСА предвижда опит за изстрелване на ракета до Луната през ноември

Александров коментира и идеята за предстоящ полет около Луната с помощта на SpaceX, която според него няма да бъде спазена за дадения срок. „Корабът не е летял в безпилотен режим. Той е насочен за първата четвърт на 2023 година, но това не означава, че няма да е интересно. Може би полетът няма да е около Луната, но ще е високо в земната орбита, на 1000 км от земната повърхност.“

Д-р Светослав Александров бе категоричен, че в следващите години обект на внимание ще бъде Луната. „Мъск изстреля също две мисии до Луната, японски стартъп ще участва по-нататък в програмата „Артемис 1“.

„SpaceX“ иска да предоставя сателитен интернет в Иран

Ако нещата със Starship продължават да се развиват, може до 2024 да имаме частен кораб, отправил се към Марс. Това е голямата цел на Илон Мъск“, каза още Александров в ефира на Дарик.

За Космоса като бизнес, комерсиализираните полети до Луната и Марс, чуйте целия разговор:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм