Капсулата на НАСА "Орион" се завърна на Земята в неделя, предаде БТА. Тя се приземи с парашут в Тихия океан край бреговете на Мексико.

Припомняме, че „Орион“ измина 2,25 млн. километра, докато се приближаваше към Луната, след което навлезе в широка и стръмна орбита в продължение на почти седмица, преди да се отправи обратно към Земята.

„Мисията продължава по план“: НАСА показа нови снимки на Луната

На два пъти апаратът се приближи на разстояние от 130 км от Луната и достигна до максимално разстояние от 430 хиляди км от Земята.

Кораб на американския военноморски флот бързо прибра апарата и тримата му мълчаливи обитатели - тестови манекени с вибрационни сензори и радиационни монитори.

НАСА предвижда опит за изстрелване на ракета до Луната през ноември

НАСА определи спускането и приводняването като почти съвършени.

Успехът на мисията позволява на НАСА да продължи по график с подготовката за следващия полет на "Орион" около Луната, предвиждан за 2024 г. с четирима астронавти, които ще бъдат обявени в началото на следващата година.

Изстрелването „Artemis 1“ ще привлече до 400 000 наблюдатели

Този полет ще бъде последван от кацане на Луната на двама астронавти още през 2025 г., а целта е да бъде установена в крайна сметка постоянна лунна база. Дългосрочният план предвижда изпращането на експедиция до Марс в края на 30-те години на века.

За последно астронавти кацнаха на Луната преди 50 години, на 11 декември 1972 г., когато Юджийн Сърнън и Харисън Шмит от екипажа на "Аполо 17" прекараха три дни на повърхността на спътника на Земята. Та бяха последните от общо 12 астронавти, посетили Луната.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм