НАСА заяви, че ще се опита да изстреля своята мегаракета до Луната през ноември, без да се ангажира с точна дата за дълго отлаганата мисия "Артемида 1", предаде БГНЕС. 

Сонда на НАСА се разби в астероид (видео)

Американската космическа агенция беше принудена да отложи последния си опит за изстрелване поради мощния ураган Йън. Той връхлетя Флорида тази седмица, което принуди НАСА да подготви следващото си изстрелване за периода между 12 и 27 ноември.

За пореден път: НАСА отложи изстрелването на мегаракетата до Луната

"През следващите дни", се казва в публикация в блога на НАСА, екипът ще оцени условията и необходимата работа и "ще определи конкретна дата за следващия опит за изстрелване".

Ракетата SLS, най-мощната, конструирана някога от НАСА, трябваше да бъде върната в хангара за съхранение в космическия център "Кенеди" във вторник, за да бъде предпазена от приближаването на урагана Ян.

Броят на загиналите от урагана Иън е 23

Бурята опустоши части от Флорида, но самата ракета не претърпя щети, съобщиха от НАСА.

Усилията за планиране на изстрелването през ноември ще дадат "време на служителите в Кенеди да обърнат внимание на нуждите на семействата и домовете си след бурята" и при подготовката на следващия опит за мисия.

Издигането на високата 98 метра (320 фута) ракета и транспортирането ѝ до стартовата площадка, преди да бъде конфигурирана за излитане, също ще отнеме дни.

НАСА с готовност да изпрати два роботизирани апарата на Луната тази година

НАСА вече направи два опита за изстрелване на мисията "Артемида 1" без екипаж - в края на август и началото на септември, но и двата опита трябваше да бъдат прекратени в последния момент поради технически проблеми.

В процес на разработване от повече от десетилетие, SLS никога досега не е летяла.

Петдесет години след последната мисия на програмата "Аполо", "Артемида" е новата водеща програма на НАСА.

Сондата „Juno“ на НАСА ще надникне под ледената кора на луната на Юпитер

Артемида 1 ще бъде използвана, за да се гарантира, че капсулата Орион, в горната част на ракетата, е безопасна за транспортиране на екипаж до Луната в бъдеще.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм