Само седмица след изстрелването си капсулата "Орион", част от лунната мисия на НАСА "Артемида 1", се приближи много близо до целта си за първи път. Космическият кораб прелетя покрай Луната на разстояние от близо 130 километра в понеделник, съобщи американската космическа агенция НАСА. 

НАСА успя да изстреля успешно мегаракетата „Артемис 1“ към Луната

„Мисията продължава по план“, заяви изпълнителният директор на НАСА Майк Сарафин.

Твърди се, че „Орион“ ще бъде на път още три седмици, преди да се завърне отново на Земята.

Преди седмица НАСА успя да изстреля успешно мегаракетата „Артемис 1“ към Луната. Това стана от третия път, след като два предишни опита бяха отложени заради технически проблеми през август и началото на септември.

Най-мощната ракета в света се очаква да изведе капсула в орбита около Луната. НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около Луната през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността й.

Трети опит: НАСА с надежди за изтрелването на ракетата до края на септември

От 1972 г. американски космически кораб не е кацнал на естествения спътник на Земята. Единият от подготвените роувъри е с размерите на кутия за обувки и е кръстен „Айрис".

Той вече е прикрепен към спускаемия апарат "Перегрин" и е възможно още през първата половина на тази година да достигне до Луната, твърди Джон Торнтън, изпълнителен директор на компанията „Астроботик", разработила устройствата. Фирмата има договор с НАСА на стойност 79,5 милиона щатски долара.

Трети опит: НАСА с надежди за изтрелването на ракетата до края на септември

Американската космическа агенция е договорила споразумение и с компанията “Интюитив машийнс“, която също е конструирала роботизирано спускаемо устройство, готово за лунната повърхност. Апаратът "Нова-Си"(Nova-C) разполага с малък роувър. Договорът е за 77 милиона щатски долара.

Космическият апарат на "СпейсЕкс" се върна на Земята екипажа на мисията "Крю-4" няколко дни, след като достигна до МКС с екипажа "Крю-5".

На борда на МКС са космонавтите на Роскосмос Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков, астронавтите на НАСА Кейл Линдгрен, Робърт Хайнс и Джесика Уоткинс и астронавтът на Европейската космическа агенция Саманта Кристофорети.