Съветът на Европейския съюз е съгласувал заключителен документ, съдържащ рамка за преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, както и декларация за откриването на първата Междуправителствена конференция със Скопие.

Ковачевски: Не сме получили френско предложение за премахване на ветото

От документа, с който се запознал БГНЕС, фигурира единствено условието за включване на българите в конституцията на РСМ.

Липсват условията свързани с обективизацията на общата история, с говора на омраза в учебниците и медиите, с реабилитация на жертвите на комунистическия режим срещу граждани с българско самосъзнание, не фигурират изобщо в проекторешението.

ЕК одобри предоставянето на кандидатски статут за Молдова, но не и за Грузия

Не се предвижда и включването на което и да е от българските условия в самата Преговорна рамка, а оттам и липсата на всякакви гаранции за изпълнение на ангажиментите от страна на Скопие.

Проекторешението реферира към два допълнителни двустранни документа, чието съдържание до момента не е известно.

Бучковски: Петков беше готов да внесе компромисно предложение за ветото срещу Скопие

Пълният тест на проектозаключението на Съвета на ЕС относно започването на преговорите със Северна Македония:

1. Позовавайки се на заключенията си от 14 декември 2021 г., Съветът приветства трайната решимост на Северна Македония да напредва в програмата за реформи на ЕС и да постига осезаеми и устойчиви резултати, които подготвиха почвата за решението за започване на преговори за присъединяване през март 2020 г.

2. По пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз Съветът припомня значението на постигането на осезаеми резултати и добросъвестното изпълнение на двустранните споразумения, включително Преспанското споразумение с Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България.

Османи: Все още няма формален договор с България

3. Във връзка с това Съветът приветства споразумението за [двустранен протокол] (окончателното наименование предстои да бъде потвърдено – бел. ред.) за прилагане на Договора между България и Северна Македония. Тази важна стъпка ще допринесе за добросъседските отношения и регионалното сътрудничество, които остават съществени елементи на процеса на разширяване, както и на процеса на стабилизиране и асоцииране.

4. Тя ще позволи също така да се укрепят правата на лицата, принадлежащи към малцинствата и общностите в Северна Македония, и като такава ще допринесе за спазването на политическите критерии от Копенхаген. В тази връзка Съветът приветства намерението на Северна Македония да започне и извърши приоритетно съответните конституционни промени с оглед на включването в преамбюла на Конституцията на гражданите, които живеят в границите на държавата и са част от други нации, като например българите.

Радев: Интеграцията на РСМ да се гради на реални резултати

5. Като отчита изцяло този напредък и непрекъснатото спазване на изискванията във всички области, определени от Съвета през юни 2018 г., Съветът реши да одобри Преговорната рамка и да проведе, в съответствие с усъвършенстваната методология, политическа Междуправителствена конференция със Северна Македония на 23 юни 2022 г. в Брюксел на равнище държавен глава или правителство, за да представи следващите стъпки в процеса на разширяване след приемането на Преговорната рамка.

6. Съветът също така решава да свика нова Междуправителствена конференция, с която да се открият преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, и изразява готовност да я проведе без повече отлагания и без допълнителни политически решения, веднага щом Северна Македония изпълни ангажимента си да завърши горепосочените конституционни промени в съответствие с вътрешните си процедури.

ВМРО-ДПМНЕ поиска оставката на Ковачевски заради „шегата“ със Западна България

7. Във връзка с това Съветът отбелязва, че Комисията е напреднала в работата си по провеждането и завършването на процеса на аналитичен преглед на правото на ЕС и е готова своевременно да представи резултатите от него на Северна Македония. На тази основа Съветът приканва Комисията да продължи да оценява състоянието на подготовката на Северна Македония за започване на преговори в конкретни области и да определи най-вероятните въпроси, които ще възникнат по време на преговорите, като започне с клъстера "Основи", който в съответствие с рамката за преговори ще бъде отворен първи, след като Северна Македония изпълни съответните критерии, договорени от Съвета.

Любчо Георгиевски пред Дарик: Още при откриването на културния център в Битоля, имаше призиви за палеж

От името на Европейския съюз имам удоволствието да приветствам днес тук уважаемите представители на Република Северна Македония за откриването на преговорите за присъединяване на Вашата страна към Европейския съюз. Това е исторически момент за всички нас, който бележи крайъгълен камък в развитието на нашите отношения. Процесът на разширяване дава силен тласък на политическите и икономическите реформи, укрепва мира, демокрацията и стабилността в Европа и сближава хората”, се казва още в документа. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм