Изкуственият интелект (AI) е основна и неразделна тема от ежедневието ни. ИТ индустрията е напълно „пленена“ от него и се надпреварва да внедри AI във все повече продукти, услуги и платформи. Samsung дава началото на нова ера за смартфоните – Galaxy AI.

Снимка: Samsung

Това е мащабна нова платформа, която става част първо от смартфоните Galaxy S24, S24+ и S24 Ultra. Galaxy AI ще е в основната на иновациите за смартфони през следващото десетилетие, казва Samsung. Платформата е направена на базата на опита на Samsung как хората използват смартфоните и е съобразена с техните нужди и очаквания. Целта е Galaxy AI да бъде неразделен помощник на хората и да направи смартфона още по-полезен във все повече ситуации от ежедневието ни.

Епични изживявания

Това с две думи е желанието на Samsung. Galaxy AI е внедрен в софтуера на S24 така, че да е в помощ за конкретни ситуации от ежедневието на потребителите. Корейският гигант представи първите функции на Galaxy AI. Сред тях е Live Translate. Тя ще превежда в реално време гласови телефонни разговори в двете посоки. Това ще е от полза за резервации, разговори с чужденци и т.н. Приложението може да използва както глас, така и текст, за да показва преводите. Данните се обработват изцяло на устройството и не се споделят със сървъри, така че остават поверителни.

Следващата новост е функцията Interpreter. Тя е отново преводач, но ще се използва, когато хората са физически в близост и говорят на различни езици. Смартфонът ще влиза в ролята на преводач, като дори може да превежда разговорите без налична мобилна или интернет връзка. 

Transcript Assist също използва изкуствен интелект, за да „сваля“ гласови записи и да ги пише като текст. Може и да ги превежда докато го прави, както и да напише резюме на казаното. 

Резюмета на документи ще може да прави и Note Assist в Samsung Notes, както и да пише различни формати документи, шаблони и др. Android Auto пък има възможност да резюмира получени съобщения и да предлага отговори, а Chat Assist ще предлага отговори на съобщения с различен тон и стил. Дори и Samsung Keyboard ще може да превежда в реално време на 13 езика.

Galaxy AI ще може да генерира визуални елементи за добавяне в снимки, да помага за редактирането на кадри и др. Например да се премахват обекти, да се преместват в кадъра и др. S24 ще използва ProVisual Engine система с AI за да подобрява качеството на снимките и клиповете.

Все по-умен и практичен

Има и още. S24 е първият смартфон, който ще предложи и новата функция Circle to Search. Тя е разработена заедно с Google и ще позволи използване на изкуствен интелект в, от и за търсене в интернет през смартфона по нов начин. 

Тя се активира с натискане и задържане на Home бутона на телефона. След това потребителят може да огради, маркира или натисна всеки елемент на дисплея и S24 ще използва търсачката на Google, за да потърси и покаже повече информация. Функцията ще работи във всичко – да разпознава обекти в снимки и клипове, да дава информация за забележителности, сгради, повече подробности за даден текст и т.н. Част от резултатите ще зависят и от региона и ще се генерират според контекста. „Толкова е лесно. И толкова епично“, казва Samsung.

Елементи от Galaxy AI също използват и изкуствения интелект Gemini на Google. Той помага за генеративните функции и в търсачката. Двете компании обявиха поредното си партньорство, този път в сферата на Google Cloud и генеративния AI.

S24 става първият смартфон с внедрен Gemini Pro и Imagen 2 on Vertex AI. Освен това ще използва и Gemini Nano. Двете компании казват, че са провели тестове в продължение на няколко месеца и са уверени в способностите на Gemini в рамките на Galaxy. Samsung става първата компания, която използва Gemini Pro и Vertex AI, като ги прави достъпни за крайните потребители.

Gemini ще бъде достъпен и през смартфоните Pixel 8, които са дело на Google. Засега остава неясно дали по-старите модели на двете компании ще имат възможност да използват Gemini и Galaxy AI или технологията ще е само за нови смартфони от определен клас.

Това е само началото на навлизането на изкуствения интелект в смартфоните. Очаква се и другите производители да последват примера и да предложат свои идеи  и разработки. Освен това AI за смартфони тепърва има да се развива и да предлага все по-високо ниво на прецизност, интерактивност и възможности.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм