О, боже мой, Чандлър не носи очила от самото начало, учудете се малко за разлика от Моника, Фийби и останалите приятели (сезон 7, епизод 3 - “Онзи с курабийките на Фийби“).

Ако прочетохте предишното изречение с гласа на Джанис, тази статия е за вас. Ако не прочетохте последното изречение с гласа на Джанис, върнете се и го прочетете пак, вече с нейния глас. Ако не знаете коя е Джанис, отидете и изгледайте поне няколко сезона на „Приятели“ и после се върнете на тази статия, тя няма да избяга. Ако не сте гледали сериала и не ви се гледа тепърва, може би пак ще ви хареса, въпреки че много изпускате, а и някои от случките нищо няма да ви говорят.

Всички се спукахме от смях, когато Джоуи се прибра късно от работа и с Чандлър започнаха да се карат като женена двойка за децата си, че Бинг е седял цял ден да се грижи за пилето и патето, а Трибиани се прибира вкъщи и иска веднага да излезе на коктейл с колегите си. Всички подскочихме от щастие, когато след като Рос влиза ентусиазирано в стаята на Чандлър в хотела в Лондон и крещи, че ще се жени, след това Моника изскача изпод завивките и го пита “Дали той забеляза, че съм тук?“.

Всички плакахме, когато той ѝ предложи брак, или по-точно - когато тя му предложи брак, заради провалената изненада (бел. ред. Връзката между двамата даже не е била планирана да продължи много, но след експлозивните реакции и на публиката, пред която се снима сериала, и на фенове по цял свят, сценаристите решават да продължат романса, което е и едно от най-добрите решения за сериала).

Всички (или поне повечето хора) обожават шегите му, които се оказва, че са част от характера на самия Пери, и че персонажът на Чандлър е написан специално за него. И то какъв характер, неповторим сарказъм, ненадминат шегаджия и всичко в един много симпатичен младеж. Младеж, който може да се похвали не само, че се е натискал с Джулия Робъртс не само в епизод на „Приятели“, а и в живота, но и че е излизал с много висок профил жени през живота си.

Всеки, който е спирал цигарите и след това си е припалвал понякога, си е повтарял оправданието на Чандлър, след като му казват, че е бил толкова добър със спирането: “И това ми е наградата!” (сочейки запалената цигара). Любим момент е, разбира се, когато Чандлър се хвали за новия си лаптоп с цели 12 MB RAM, 500 MB хард диск, включени възможности за таблици и модем, който работи на повече от 28 000 бита в секунда, но когато Фийби го пита за какво ще го използва, отговорът „Игри и т.н.“, те сваля на пода и с начина, по който Пери го изиграва.

Най-любим епизод на повечето фенове е от четвърти сезон, епизод 12 „Онзи с ембрионите“. Бихме го определили като “сценарен гений”, защото е епизод, от който хем стомахът те боли от смях, хем накрая може и да поплачеш от щастие. Епизодът започва с типичния кратък скеч, в който Моника и Рейчъл отиват рано сутринта да тропат на вратата на момчетата заради кукуригането, което се чува при тях. На въпроса “Какъв е този шум?”, Чандлър иронично отговаря “Ти!”, защото Рейчъл блъска вратата хаотично.

Оттам епизодът продължава със серия игри, които приятелите си спретват, като първо се опитват да познаят какви продукти е напазарувала Рейчъл, а после правят и хитовата игра, в която отговарят на въпроси от ежедневието си.

Всички забавления са майсторски преплетени с историята на Фийби, която се подлага на инвитро процедура, за да помогне на брат си. Сцените от нея перфектно се вливат в хумористичната викторина, докато накрая епизодът кулминира едновременно с победата на момчетата в играта със залог размяна на апартаментите и тестът за бременност на Фийби, който се оказва положителен. Сцени, в които плачеш и се смееш едновременно. Епизод, в който Чандлър е незаменим и невероятно смешен. Винаги ще го помним така.

Но зад ироничните коментари и шеги, се крие, за съжаление, много депресиран човек. Подобно на Робин Уилямс, Матю Пери е комик пред хората, но когато никой не гледа и няма включени камери, тъгата и самотата надделяват. Техните истории силно резонират в песента „Tears of a clown“ ("Сълзите на клоуна"), написана през 1967 година от Ханк Косби, Смоуки Робинсън и още изгряващия тогава Стиви Уондър. С приятна и весела мелодия, върху която обаче се пее за сълзите на клоуна, които се появяват, когато няма хора около него. Тук слагаме версията на Петула Кларк от 1970 година, която смятаме за по-приятна и от оригинала.

В последните си постове в социалните мрежи се наблюдават леко странни изказвания от Пери. В това конкретно, публикувано пет дни преди смъртта му, той пише, че въртящата се топла вода около него го кара да се чувства добре.

От години Пери се бори със зависимостта си към болкоуспокояващи и алкохол и многократно посещава рехабилитационни клиники. През 2016 г. той заяви пред BBC Radio 2, че не може да си спомни три години от снимките на филма "Приятели" заради пиенето и наркотиците. В интервю миналата година той разказа как не е гледал сериала.

„Не съм гледал сериала и не съм го гледал, защото можех да правя само това: “Пиене, опиати, пиене, кокаин“, каза той. „Можех да разбера на какво съм бил сезон след сезон, по това как изглеждах. Ето защо не искам да го гледам, защото това е, което виждам... Но мисля, че ще започна да го гледам, защото беше невероятно да гледам как докосва сърцата на различни поколения“, добавя той.

Актьорът е бил намерен мъртъв в дома си в Лос Анджелис и се е удавил, съобщиха източници от правоохранителните органи пред американски медии. Полицията в Лос Анджелис разследва смъртта на Пери, съобщи източник CNN, който уточнява, че към момента няма подозрения за непредумишлено убийство, но случилото се продължава да се разследва от отдела за грабежи и убийства на полицията в Лос Анджелис.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм