Илон Мъск излъгал, като обяснил, че “осигурил“ финансиране с цел да направи Tesla частна, споделя адвокат на инвеститори пред съда, цитиран от Sky News.

След като главният изпълнителен директор на компанията информира в Туитър за новите си цели през 2018 г., той получи подкрепата на инвеститорите, което доведе до спад на акциите, а след това до скок.

Мъск смята да премахне забраната за реклами с политическа цел

Три седмици по-късно Мъск се отказа от плановете си.

Инвеститори от своя страна решиха да докажат, че Мъск е направил фалшиви или заблуждаващи изказвания, които са им навредили, и те са понесли загуби през този период.

Vox populi, vox dei! Потребителите на Twitter ще уволнят ли Мъск?

Процесът за измама започна в Сан Франциско във вторник с избор на съдебни заседатели. Той ще продължи три седмици, а Мъск е в списъка на свидетелите.

Адвокат на Мъск обаче твърди в съда, че милиардерът просто е използвал „грешни думи“, когато е туитнал за плановете си. „Реално той е бил „сериозен“, когато е заявил своята идея, но се е сблъскал с опозицията на акционерите.

Мъск се оттегля от Туитър, търси „някой глупав, за да свърши работата“

Жури от девет души ще има за задача да реши дали туитовете на Мъск са повлияли на инвеститорите, дали той е действал съзнателно и дали трябва да бъдат присъдени обезщетения.

Процесът ще бъде възобновен в петък с експертен свидетел, като може да се наложи самият Мъск също да направи изказване.

Парламентът на ЕС кани Мъск да бъде изслушан

Съдията от своя страна отхвърли искането на Мъск делото да бъде преместено в Тексас миналата седмица, като милиардерът изрази загриженост, че потенциалните съдебни заседатели в Калифорния ще бъдат предубедени срещу него.

Освен Мъск, са обвинени и Тесла като юридическо лице, и членовете на административния съвет на компанията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм