За да има редовно правителство, трябва да бъдат излъчени експерти, които да са взаимноприемливи и за двете парламентарни групи - и на ГЕРБ-СДС, и на „Продължаваме промяната – Демократична България“, и че могат да свършат задачите, които ще им бъдат възложени, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Деница Сачева в предаването „Неделя 150“ на БНР, цитирана от БГНЕС.

Обстоятелствата са такива, ние вече сме в хипотезата на втория мандат, който ще бъде връчен на парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Очакваме да чуем общото им мнение за това как да се реализира втория мандат, посочи тя. 

Костов: Безусловно съществува външният интерес България да няма правителство

Според нея трябва да бъде зачетен вотът на българските избиратели, да се даде възможност политическите страсти да се уталожат и да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи пред едно редовно правителство с ограничен мандат – Планът за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозона, евроинтеграцията на страната. 

„Ние даваме възможност на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ да преосмислят позициите си към момента. Очакваме да чуем какво е общото мнение на парламентарната група на  на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ заедно, а не единствено и само отделни гласове на представители на „Продължаваме промяната“, обясни още тя. 

За записа, изнесен от депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Радостин Василев, тя коментира, че от ГЕРБ не са си представяли нито мащаба, нито начина, по който „Продължаваме промяната“ имат намерение да упражняват властта. 

Тя уточни, че по време на преговорите с ГЕРБ - СДС не се е говорило за неща, които се чуват на записа. „Нито се е говорило за това, че ще се правят мащабни чистки в държавната администрация, нито се е коментирало това, че няма значение как ще се упражнява властта - законно или незаконно. Служби, посолства - всичко това, което чухме, за нас беше потресаващо. Това бяха едни скандални факти, които бяха изнесени", каза Деница Сачева. 

Тя подчерта, че преговорите са замразени, а не прекратени, защото пред страната има важни задачи, които не могат да бъдат решени без редовно правителство.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм