Първият по рода си Фитнес център за онкоболни и сървайвъри, в който преминалите през диагнозата рак ще могат в защитена среда и под грижите на опитни специалисти, да се съсредоточат върху физическото и психическото си възстановяване има амбицията да изгради фондация „Рестарт“.

Фондацията е създадена от двама сървайвъра с рак и една прекрасна актриса - Ива Филипова, Искрен Зографски и Стефания Колева. Тримата гостуваха в предаването на Дарик „Реактивно“, където апелираха обществото и държавата за подкрепа. За да могат да осигурят качествена грижа за възстановяването и рехабилитацията на преминалите и преминаващи през диагнозата рак.

Двама сървайвъри и една актриса слагат основите на „Рестарт“

„Никой не чакам вече, а действам. Идеята се роди спонтантно – Искрен също е сървайвър, а Стефания беше част от моя възстановителен процес. Така естествено се събрахме и решихме да действие“, разказа в ефира на Дарик Ива Филипова.

Искрен Зографски е от семейство на лекари, като самият той преминава през диагнозата рак. В ефира на Дарик той призна, че има голям проблем с подкрепата, подпомагането и възстановаването на хората с онкологични заболявания.

„Дойдох за цвят“, каза на шега Стефания Колева на въпрос какво прави в тази компания. И разказа, че освен актриса, от пет-шест години е и дипломиран арт-терапевт. Има проведени сесии в Детска педиатрия в гр. София, практически групови сесии в Arts & Therapy Institute Bulgaria, лекции в Психоаналитичен институт ТОЛК. Практикувам – работя и с деца и с големи хора, каза още тя.

Хората с рак са все още невидимо общество, хора с клеймо

„Хората с онкозаболявания са едно общество, което все още остава невидимо. Защото в момента, в който човек бива диагностициран, той буквално бива захвърлен като в някаква каторга. На тези хора им се лепи клеймо и те биват изолирани от обществото и рядко им се дава възможност да се върнат в него като пълноценни граждани. Всеки трябва да се оправя сам със себе си“, разказа Искрен Зографски.  

„Идеята на Ива е много хубава, защото тя иска да направи един голям център, в който да има много неща, които да са под ръка на хората, които имат нужда. Едното е психическа подкрепа и вид разтоварване, където ще се включа аз с арт-терапевтичните занимания, другото е фитнес-обучението, което е в ръцете на Ива и Искрен, който ще поеме част от важните лекции и дейности“, коментира Стефания Колева.

Ива пренася канадския опит във фитнеса за онкоболни    

Ива Филипова призна, че стартът на идеята за нея идва естествено - като сървайвър, преживял рак на гърдата. Докато живее в Канада решава да се върне към фитнеса след лечението си. Първоначално тренира сама и е била нужна година и половина работа. След което решава да изкара курс и да помага на жените, преживели онкологични заболявания.

„Има много такива жени, които не знаят какво да правят и затова изкарах такъв специализиран курс“, разказа Ива Филипова. Тя е сертифицирана в Канада от CANFITPRO (Canadian Fitness Professionals) и C.E.T.I (Cancer Exercises Training Institute) като BCRBS (Breast Cancer Recovery BOSU Specialist). А в момента е в процес на сертифициране като CES (Cancer Exercise Specialist) към C.E.T.I институт, който ще й даде знанията и правото да работи с пациенти с други видове онкологични заболявания.

При връщането си в България Ива създава първото спортно студио Body+Mind, специализиращо във възстановяването на жени с рак на млечната жлеза. Но разбира, че за да може да помогне на повече жени и да им осигури достъпни тренировки трябва да направи фондация и да потърси подкрепа както от местната власт, така и от обществото и отговорния бизнес.

Столична община приема радушно каузата

„Потърсихме Столична община и там ни приеха много радушно – в момента търсят подходящо помещение за бъдещия център. Включиха ни и по една програма, по която кандидатстваме в момента и която би подкрепила дейността ни“, разказа треньорът и сървайвър.

Помещението обаче не е всичко, защото екипът започва от нулата. „Имаме нужда от помощта на цялото общество и държавата, защото искаме да направим център с различен вид терапии за душата и тялото“, обясниха трмата.

Искрен ще води лекциите за популяризирането на спорта за хората с онкологични заболявания. Ще стане въпрос и за това как трябва да се хранят тези хора и как да решават практическите си проблеми.

Стефания Колева подчерта, че помещението е важно, защото когато човек попадне в този център, трябва да може да изкара примерно половин ден и след като излезе оттам да се чувства добре. „Това е отговорна задача и всеки от нас си дава сметка – особено те двамата. Аз мога да допринеса с това да се чувстват психически доколкото е възможно по-разтоварени и ще дам всичко от себе си“, каза актрисата.

Не бива да се чувстваш изрязан и изолиран, а да изживееш живота си

По думите й онкоболните са абсолютно нормални хора, които минават през много тежък период от своя живот.

„Целият сеанс от първата терапия, която направихме вече, беше насочен към това да можеш да погледнеш от друг ъгъл на проблема, който имаш. Защото по някакъв начин ти трябва да живееш с него и не бива да се чувстваш изолиран, изрязан, непълноценен, а точно обратното – да се опиташ да тръгнеш по пътеката. Няма друг път! Ти трябва да го изживееш този живот по начин, по който в момента той е даден за теб“, каза Стефания Колева.  

Жените, които вече тренират, ще са пример за останалите

Екипът на фондация „Рестарт“ ще търси начин и за подкрепа по европейски проекти за своята дейност, но разчита и на помощта на бизнеса въпреки кризата.

„Ние винаги сме в криза, надяваме се да има и бизнес, който да ни подкрепи. Защото във всеки дом има роднина, приятел, който е с онкологично заболявания. И е важно да има център за тези хора, в който те да дойдат и да направят една тренировка и да знаят, че този фитнес е само за хора с онкозаболявания“, подчерта Ива Филипова.

„Със жените, с които в момента работя, имам невероятен напредък – поздравявам ви момичета! Те ще бъдат пример за всички останали и ще дадат кураж на толкова много хора“, добави тя.

Като подчерта, че физическата активност е важно да се провежда и по врема на активната химиотерапия. „Спортът категорично ускорява възстановяването – дори и по време на терапия е добре тези хора да бъдат активни, защото това ще поддържа мускулатурата им. Да, ще бъде уморително, но ще намалеят страничните ефекти от химиотерапията – казвам го от личен опит, а не защото съм го прочела в учебника“, сподели Ива Филипова. 

Можете да подкрепите каузата на Фондация „Рестарт“ чрез дарение:  

Фондация Рестарт

Банка: ОББ

BIC: UBBSBGSF

IBAN: BG18UBBS80021031306650

Основание: Дарение

Чуйте целия разговор в предаването на Дарик "Реактивно".