Президентът Румен Радев ще приеме в 11:00 часа днес кандидата на „Продължаваме промяната - Демократична България“ за министър-председател Николай Денков, на когото, съгласно конституционната процедура, връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, цитирани от БТА.

ВСС ще обсъди второто искане за оставка на Гешев

В петък от "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС представиха официално имената на министрите в проектокабинета с втория мандат. Освен състав на редовно правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа, обявиха в съвместно изявление пред медиите в Народното събрание Николай Денков и Мария Габриел, които са номинирани за премиер и вицепремиер с договорена ротация на девет месеца. По-рано през деня представители на първите две преговарящи политически сили разговаряха с парламентарната група на ДПС.

Кандидатът за премиер обясни, че съставът на проектокабинета е насочен към включване на повече експерти. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев е предложен за министър на финансите, а депутатът от ПП-ДБ и член на ръководството на "Да, България" Атанас Славов - за министър на правосъдието. 

„До Миролюбеца и патриота Путинист“: Дъщерята на Жельо Желев с отворено писмо към Радев

На 29 май президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата на ПП-ДБ за министър-председател акад. Николай Денков. Тогава държавният глава призова "Продължаваме промяната - Демократична България" да преосмислят целесъобразността от този мандат, който, според него, вече е дискредитиран.

В петък кандидатът за премиер обяви, че ще върне на президента "папката - попълнена". Окончателният списък с имена от проектокабинета с втория мандат ще бъде внесен в президентството в понеделник, съобщи тогава Николай Денков. Съгласно Конституцията, когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм