Какъв ще бъде ефекта от инжектирането на 7 милиарда евро от правителството на Федерална република Германия в предвидената рекордна инвестиция от общо 17 милиарда евро на американският производител на микроелектроника  „Интел“ за изграждането на нова производствена мощност в Макдебург? Добра новина ли е за европейските данъкоплатци споразумението, подписано от  германския канцлер Олаф Шолц и главния изпълнителен директор на „Интел“ Пат Гелсингер? Ще оправдае ли инвестицията прогнозите, а именно – откриването на 3 000 нови работни места в този т.нар. хъб, още 7 000 временни работни позиции за изграждането на мощностите? Ще успее ли  с тази стъпка Европа да постигне целта си- 20 процентов дял в производството на чипове?- Тези акценти от историческата сделка, подписана само преди броени дни в Берлин, постави на дневен ред в ефира на Дарик Югоизток ректорът на Бургаския свободен университет- проф. д-р Милен Балтов. В авторската рубрика „Икономистът говори“ проф. Балтов фокусира темата върху алтернативата „Или ще се получи брилянтно или ще се счупи“.

„Наистина, от една страна звучи скандално, защото в историята на Федералната, че дори и Демократичната република, не се е случвало да се отделя такъв голям бюджет за привличането на чуждестранен инвеститор. Но от друга страна е много атрактивно. И стратегически звучи добре“, коментира той.

Но като контрапункт посочи анализите на експертите от съседния град Хале, според изчисленията на които едно работно място се калкулира на стойност между един и три милиона евро. „Дали тези средства не могат да бъдат вложени в друго и дали пък така не се потиска германската индустрия и фирми, които също би трябвало да са конкурентно способни“, каза проф. Балтов.

„Очакванията са красиви и големи- 3 000 работни места, рекордна инвестиция, но тя е в портфейла на корпорацията Интел, която обаче за последното тримесечие е на загуба с 2,8 милиарда долара. И вече изостава от конкурентите си от Тайван и Южна Корея. Не е лошо да има терен за нови конкуренти в този бизнес, вместо да се стимулира и инжектира прекалено много един американски гигант“, обобщи той.

Чуйте проф. д-р Милен Балтов в "Икономистът говори" по Дарик Югоизток: