Разногласия в управляващото мнозинство. От ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да подкрепят предложенията на финансовия министър Асен Василев за вдигане ДДС ставката на ресторантьорите отново на 20%, както и подателите на сигнали за укрити данъци, акцизи, осигуровки и други задължения към бюджета да бъдат награждавани с 10% от размера на разкритата сума.

От ДПС също се обявиха против промените в данъчните закони.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли идеите на финансовото министерство за възстановяване на 20% ДДС за ресторантьорите и бонусите за хора, сигнализиращи за укрити данъци, акцизи и осигуровки на фирми.

Според Борисов това е „една печатница за пари“.

Според него такива авангардни предложения е хубаво да се обсъдят с некоалиционните партньори, за да не се налага да се коментират постфактум.

Делян Пеевски от ДПС бе категоричен, че са твърдо против връщането на 20% ДДС за ресторантьорите. От Движението няма да дадат подкрепа и за идеята бонуси срещу доноси.

По думите му всяка формация има право на идеи, но въпросът е дали ще събере подкрепа. Според Пеевски е логично от ПП-ДБ да се консултират, ако искат такава.

Финансовият министър Асен Василев коментира, че такова законодателство има в почти всички европейски държави, в САЩ, в Англия и то е изключително ефективно. По думите му най-големите данъчни измами се откриват след сигнали от хора в системата и виждат как се манипулира.

По отношение на ДДС за ресторантьорите Василев каза, че в момента текат разговори с представители на бранша. Те подготвят предложения за изсветляване на бизнеса, включващи 7-8 елемента, за да може да се запази 9% ставка.

Асен Василев отговори и на критиките относно обсъжданията на идеите между некоалиционните партньори. Василев уточни, че има институционален ред - Министерският съвет прави обсъждания, в това число на Тристранен съвет, след което се правят предложения в парламента. В парламента има обсъждания, комисии, гласуване и в крайна сметка Народното събрание решава какво ще се случи.

Пред журналисти министърът уточни, че промените в данъчните закони, част от процедурата за приемане на бюджета за 2024 г., са готови. Данъчните ставки за бизнеса и хората остават същите, като засега в тях е заложена една промяна - ставката на ДДС за ресторантите да се върне на предковидните си нива.

Последва отговор на ГЕРБ-СДС. От формацията бяха категорични, че няма да подкрепят връщането на ставката за ресторантьорите, заради поет ангажименти към  избирателите им. Според ГЕРБ-СДС еднолични решения от страна на министъра на финансовия министър без съгласуване с тях са абсолютно недопустими.

Според Любен Дилов – син въвеждането на патентен данък би бил работеща формула.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм