Радостин Василев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ се отказа сам от имунитета си като народен представител. От трибуната на парламента Василев коментира, че разследването на прокуратуратурата срещу него е един фарс, който цели да го пречупи, защото е един от основните опоненти на главния прокурор Иван Гешев и е накърнил интересите на мафията, докато е бил министър на спорта.

оку-що депозирах в деловодството на НС декларация за отказ от имунитет като народен представител. Признавам, че никога не съм вярвал, че ще ми се наложи да правя нещо подобно, най-малкото защото през целия ми съзнателен живот и през работата ми като адвокат, народен представител, министър, винаги съм се борил и съм търсил спазването на закона и правилата", заяви Радостин Василев от ПП-ДБ от парламентарната трибуна, цитиран от БГНЕС.

Официално: Гешев поиска имунитета на Радостин Василев

Затова депутатите няма да разглеждат днес, 11 май, проекта на решение за създаване на Временна комисия по искането на главния прокурор за даване на разрешение за продължаване на наказателното производство срещу Василев, пише БТА.

"Бях твърдо решен още в момента, в който главният прокурор поиска моя имунитет, веднага да го дам", добави Василев, цитиран от БГНЕС.

Гешев: Зловредно руско влияние стои зад атаките срещу мен, Радостин Василев да се нареди на опашка

Той отбеляза, че колегите му от ПП-ДБ са опитали да го разубедят, защото "те считат, че това действие на главния прокурор Иван Гешев е опит за шантаж и политически натиск спрямо един народен представител, който не се притеснява да казва това, което иска. Реших да дам пример как един народен представител може да даде сила на правосъдието, защото никой не може да бъде над закона", категоричен е той.

"Неудобен съм, защото разкрих най-пряката връзка между ГЕРБ и ДПС и Радев и тя е в Министерство на младежта и спорта", обясни Василев.

СГС иска имунитета на Радостин Василев, той видя опит да бъде сплашен

Той посочи, че се надява прокуратурата да разследва със същия ентусиазъм всички корупционни скандали и даде пример с липсващите пари от магистрали, къщата в Барселона и др. 

Парламентът ще изслуша в четвъртък служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов за съдържанието на включените в 11-ия пакет санкции спрямо Русия, предложени от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, и подробен анализ по сектори на всички наложени санкции до този момент, според програмата на Народното събрание.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм