На първи декември започва зимата в метеорологичен смисъл, декември вече си е типичен зимен месец, но тази година той ще започне с пролетно време.

В първите три дни на декември от югозапад над страната ще се пренасят топли въздушни маси и дневните температури ще достигат пролетни стойности. Особено северно от планините и в източните райони на страната.

Как изпратихме ноември? 

Ноември ни показа зимно лице особено в третата си десетдневка, като две сериозни бури засегнаха страната и донесоха вятър, сняг, преспи и много зимни неволи. В района на София среднодневната температура падна до 6,8 градуса, тази температура е по-ниска от среднодневната ноемврийска температура за миналата година.

Затоплянето, което ще ни донесе времето в следващите три дни ще приключи в неделя срещу понеделник, когато от северозапад ще започне пренос на по-студен въздух придружен от превалявания от дъжд. 

В понеделник валежи ще има на югоизток и изток, на места обилни, като дъждът на места там ще преминава в сняг. С внимание към тази обстановка, главно на изток, защото на места е възможно да се създадат проблеми.

Прогностична карта на по-високите от обичайните температури в края на тази седмица. ClimateReanalayzer

В средата на следващата седмица, около вторник - сряда - четвъртък, нов средиземноморски циклон ще се приближи към страната и ще окаже влияние на времото у нас. В момента моделите дават разнопосочна информация за количеството валежи и затова какви ще са те - от дъжд или от сняг.

Основото е, че ще има влошаване на времето в средата на следващата седмица. 

След това отново за кратък период от време ще настъпи стабилизиране, но около 11 декември вероятно ще има ново съществено влошаване на времето. Това е тенденцията.

Що се отнася до температурите, до неделя - необичайно високи, от понеделник ще се понижат до обичайните за периода стойности. През деня между 2 и 7 градуса, сутрин на места в котловините около и малко под нулата. 

По-дългосрочните прогонози за момента не показват завръщане на зимата в този и вид, в който я видяхме миналата събота и неделя. Това обаче може да се промени, защото Средиземно море ще произвежда средиземноморски циклони и разликата между зимата и по-мекото време у нас е в това, откъде ще мине центърът на циклона. 

В Европа е студено, в централните части на контитента се пренася студен въздух от изток, има и сняг, в Европейска Русия също е много студено, на изток от Москва температурите са под минус 20 градуса.

В скандинавските страни вилнее студена зима и там също е много студено, с доста ниски температури, на места под минус 15, минус 20 градуса.

Приключи сезонът на ураганите в Атлантика, това бе един доста спокоен сезон, напук на всички прогнози за силен и опасен сезон, на фона на приказките за по-високи приземни температури, които водели до по-висока ураганна активност. Няма такава връзка.

Същевременно научни данни показват, че в Западна Антарктида, в последните 20 години, се наблюдава осезаемо захлаждане с около 1 градус на десетилетие, което влиза в противоречие с наратива за непрекъснато повишаващи се глобални температури. Същевременно това лято в антарктическата база Конкордия бе измерена най-ниската минимална температура на земната повърхност за последните 6 години - минус 83 градуса. 

https://journals.ametsoc.org/view/journals/bams/104/6/BAMS-D-22-0153.1.xml 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм