Заразяването с коклюш е доста сходно с това при коронавируса. Опитът показва, че най-често предаването му се случва вкъщи, а по последни данни, ако един член на семейството е заразен, 90 процента от останалите също могат да бъдат инфектирани.

Това заяви в предаването „Най-добрите лекари” по Дарик един от най-добрите вирусолози в България проф. Радостина Александрова.

Тя допълни, че една от причините за разпространението на коклюша е, че в зряла възраст инфекцията много често няма типичните симптоми и нерядко остава недиагностицирана.

Затова, препоръката е при бебе в семейството, освен майките, и близките, които са в непрекъснат контакт с новороденото, да помислят за поставяне на ваксина, ако не са били ваксинирани срещу коклюш в последните десет години.

В заключение, проф. Александрова пос очи, че разбирането ни за коклюша вероятно ще претърпи промяна, защото случаите, които се откриват при хора, които отдавна са минали детската възраст, са доста повече. Целта е да бъдат предпазени най-уязвимите, а именно – бебетата, подчерта още вирусологът.