Никой не може да предвиди кога ще приключат преговорите за освобождаване на похитения кораб "Galaxy Leader", като те могат да продължат от един месец до една година. Това мнение изразиха пред Наталия Господинова в студиото на Дарик във Варна капитан Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, и капитан Иван Цонев, оглавяващ Българската асоциация на морските капитани.

Вече десет дни корабът "Galaxy Leader" с двама българи на борда остава в плен на йеменските бунтовници. Сателитни снимки показват местоположението на плавателния съд на около 50 километра от йеменския град Ходейда. Корабът беше пленен на 19 ноември от йеменските бунтовници хуси. Капитанът и неговият старши помощник са българи, а 25-членният екипаж включва още граждани на Украйна, Филипините, Румъния и Мексико. Превземането на кораба е в отговор на войната на Израел срещу "Хамас".

От Българската асоциация на морските капитани са изпратили писмо до премиера Николай Денкови и до вицепремиера и външен министър Мария Габриел, в което посочват, че проблемът няма да бъде разрешен с мълчание. Според капитан Димитров кризата трябва да се реши политически. 

По думите на капитан Иван Цонев, оглавяващ Българската асоциация на морските капитани,  освобождаването на кораба ще е в резултат на дълги и тежки преговори. 

Цонев  допълни, че писмото е апел и чрез него искат да напомнят за колегите си на кораба "Galaxy Leader".

България не трябва сама да преговаря с хусите, категоричен беше капитан Димитров. По думите му трябва да има по-голям натиск от страна на НАТО и ЕС към Йемен. 

Те посочиха, че няма основателна заплаха за живота на пленените българи.

Кап. Иван Цонев отбеляза, че в случая с "Galaxy Leader" има два прецедента – първият е, че атаката е извършена с хеликоптер, а вторият е извършването на такова мащабно отвличане на толкова голям кораб с политическа цел. 

По думите му международната общност трябва да предприеме стъпки за контакт с групировката. 

Според кап. Цонев йеменските бунтовници са действали като професионално обучени командоси при превземането на кораба "Galaxy Leader".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм