Удар по сепаратисткото движение в Каталуния на регионалните избори в неделя. Социалистическата партия на премиера Педро Санчес спечели най-много гласове  на вота, но не достатъчно за мнозинство.

Просепаратистките партии в Каталуния не успяха да получат общите 68 места, необходими за съставяне на коалиционно правителство. Това се случва за първи път от повече от десетилетие, отпреди да започне стремежът към независимост, известен като "el procés".

Салвадор Ила, лидер на каталунското крило на социалистите на Санчес, приветства резултата като началото на "нова ера" в региона, въпреки че неговата партия също не успя да постигне мнозинство и ще трябва да потърси сделка с други в камарата, за да формира правителство.

Социалистите си осигуриха 42 от 135 места в каталунския парламент, като почти всички гласове са преброени. Сепаратистката партия Junts на Карлес Пучдемон, човекът, който като президент на Каталуния през 2017 г. се опита да обяви независимост от Испания, се нареди на второ място с 35 места. Колегите сепаратисти ERC спечелиха 20 места, а други изостанаха още повече.

Изборите правят бъдещето на Пучдемон несигурно според анализатори. Преди гласуването той обеща да напусне активната политика, ако не бъде избран за регионален президент.