Европа и нейните лидери днес са вперили поглед към Мадрид. Поводът - премиерът-социалист Педро Санчес обяви, че няма да подава оставка. В четвъртък той шокира цялата нация като заяви, че се оттегля временно заради развихрилия се скандал за корупция, свързан със съпругата му. Трябвало да помисли как да постъпи. Последваха многочислени демонстрации в няколко големи града на Испания на поддръжници на Санчес и Социалистическата му партия, които го призоваха да не се отказва и да не се поддава на натиска на политическите си опоненти. 

Самият Санчес отрече обвиненията срещу съпругата си Бегоня Гомес и ги определя като част от продължителна кампания на свои съперници за опетняване на него и съпругата му. Жалбата срещу г-жа Гомес беше подадена от крайнодясна правна платформа, според която тя е използвала служебното си положение, за да влияе върху бизнес сделки.

Социалната платформа "Manos Limpias" или "Чисти ръце" признава, че жалбата се основава на вестникарски статии. Испанските прокурори твърдят, че тя трябва да бъде отхвърлена. Съдебният казус предстои да бъде решаван от съответните органи.

Санчес коментира, че този ход е твърде лична атака срещу семейството му и че се нуждае от време, за да реши какви са приоритетите му. На практика пред него стояха 4 варианта: да подаде оставка, да поиска парламентарен вот на доверие, да свика нови избори или да остане на поста си. Първите три неминуемо щяха да пратят Испания в едно нестабилно положение с неясен изход. Последният вариант пък би могъл да компрометира Санчес като политик, а и някак логично го нарежда до други видни испански високопоставени лица, замесени в корупционни сканадали (инфанта Кристина и съпругът ѝ Иняки Урдангарин, самият крал Хуан Карлос и др.)

 52-годишният премиер встъпи в длъжност през 2018 г., а миналата година осигури нов мандат на социалистите като лидер на коалиционно правителство на малцинството, припомня Ройтерс.