Испанската прокуратура съобщи, че иска да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес. То стана причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка.

От обвинението заявиха, че са протестирали решението на мадридски съд от сряда да разгледа частен иск от антикорупционни активисти срещу съпругата на премиера Бегоня Гомес за търговия с влияние и корупция. Самата тя не е коментирала публично казуса.

Испанската антикорупционна организация "Манос Лимпиас" ("Чисти ръце"), която стои зад иска, каза по-рано, че основава искането си на медийни публикации и не може да гарантира тяхната достоверност.

Санчес, който миналата година си осигури още един мандат начело на коалиционно правителство на малцинството, водено от неговата Испанска социалистическа партия, написа изненадващо писмо до своите сънародници, в което заявява, че си взема пет дни почивка и ще обяви решението си дали ще остане начело на страната в понеделник. Той разкритикува иска срещу съпругата си и го нарече "безпрецедентна клевета и тормоз от страна на десницата и крайната десница".

В писмото си Санчес категорично отрича обвиненията срещу Бегоня Гомес.