Германското правителство одобри набор от енергоспестяващи мерки за зимата, които ще ограничат използването на осветление и отопление в обществени сгради.

Германия и Канада започват трансатлантическа търговия с водород

Правителството има за цел да намали потреблението на газ с 2% чрез новите правила, съобщи Би Би Си (BBC).

Министърът на икономиката на Германия каза, че правилата могат да спестят на частни домакинства, компании и публичен сектор около 10,8 милиарда евро (9,1 милиарда паунда) за две години.

Шолц падна в капана на Путин: Германците се подиграха с канцлера си

Това е част от усилията за намаляване на зависимостта на страната от руски газ.

Преди Русия да нахлуе в Украйна, Германия получаваше 55% от газа си от Русия, но намали това до 35% и обеща да прекрати напълно вноса.

Шолц: Месечната карта за градски транспорт от 9 евро е голям успех

Въпреки това той остава огромен пазар за Москва и плати почти 9 милиарда евро за руски нефт и газ през първите два месеца на войната.

Русия също намали потоците газ през ключовия тръбопровод “Nordstream 1” до Германия до 20% от капацитета, което поражда опасения, че може да спре крановете тази зима.

Шолц е в Канада, за да преговаря за замяна на руските суровини

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек каза пред Би Би Си, че страната му иска да се освободи "възможно по-бързо от хватката на руския внос на енергия".

„Като цяло новите мерки пестят енергия, но не до такава степен, че да можем да седнем и да кажем „Сега ще стане“, добави той.

Берлин: Задействайте „Северен Поток 2“ възможно най-бързо

От септември обществените сгради, с изключение на институции като болници, трябва да се отопляват до максимум 19 градуса, като отоплението може да бъде изключено напълно във входове, коридори и фоайета.

Обществените паметници и сгради също няма да бъдат осветени по естетически причини, а на предприятията може да бъде забранено да поддържат магазините си осветени през нощта.

Зависимостта на Германия от Китай нараства с огромни темпове

Отоплението на частни басейни също може да бъде забранено. Страната ще даде приоритет на товарите с въглища и петрол пред пътническите пътувания по железниците, което означава, че пътниците ще трябва да чакат.

„В момента имаме ситуация на недостиг на релси“, каза министърът на транспорта Фолкер Висинг. 

„Това означава, че ако временно са необходими допълнителни превози на гориво, ще трябва да ги приоритизираме“, уточни той.

Производствените цени в Германия с исторически рекорд

Увеличаване на капацитета за съхранение

Германия също така планира да проведе рекламни кампании, за да каже на местните жители как могат да намалят собственото си потребление.

На фона на опасенията за зимния недостиг, страната създава два терминала за втечнен природен газ на брега на Северно море, за да подобри съхранението.

Енергийният регулатор на Германия предупреди за недостиг на газ през зимата

Повечето държави членки на Европейския съюз се ангажираха доброволно да намалят използването на газ с 15% тази зима - въпреки че това ще стане задължително, ако има сериозен недостиг. 

Междувременно Испания вече въведе правила, ограничаващи използването на климатици за отопление в обществени и големи търговски сгради, тъй като се стреми да пести енергия.

Германия намалява ДДС върху газа от 19 на 7 процента

В сряда министърът на енергетиката на Швейцария каза, че "със сигурност ще има смисъл" страната да се приведе в съответствие с плана на ЕС, за да предотврати енергийна криза.

Швейцарската електрическа комисия също препоръча на домакинствата да се запасят със свещи в случай на спиране на тока, причинено от промени в руските доставки.

Шолц осъди в разговор с израелския премиер отричането на Холокоста

По-рано този месец швейцарският министър на енергетиката Симонета Сомаруга каза, че ще се опита да приложи план за спиране на отоплението в обществените сгради.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм